Υψηλή ανάπτυξη με μοχλό τις επενδύσεις «βλέπει» η Alpha Bank

Υψηλή ανάπτυξη με μοχλό τις επενδύσεις «βλέπει» η Alpha Bank

Για το 2024 οι επενδυτικές δαπάνες προβλέπεται να αυξηθούν στα 12,2 δισ., εκ των οποίων τα 3,6 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην καθοριστική συνεισφορά των επενδύσεων στην αύξηση του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται στον προϋπολογισμό, αναδεικνύει ανάλυση της Alpha Bank, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η τάση αλλαγής του μείγματος οικονομικής μεγέθυνσης. Συγκεκριμένα, στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της τράπεζας που εκδίδει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της (επικεφαλής οικονομολόγος ο Παναγιώτης Καπόπουλος), επισημαίνεται ότι στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,9% το 2024, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, η συμβολή του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου θα είναι 2,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Σημειώνεται ότι οι επενδύσεις προβλέπεται να αυξηθούν κατά 15,1%. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, που προβλέπεται να αυξηθούν κι αυτές κατά 5,6%, θα συνεισφέρουν 2,1 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η κατανάλωση θα συνεχίσει να συμβάλει θετικά κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες. Η δημόσια κατανάλωση και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα περιορίσουν τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, όπως και φέτος, κατά 0,3 και 2 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα.

Αντίστοιχα τη φετινή χρονιά, που προβλέπεται να κλείσει –σύμφωνα με τον προϋπολογισμό– με ρυθμό ανάπτυξης 2,4%, τη μεγαλύτερη συνεισφορά κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες θα έχει η ιδιωτική κατανάλωση. Οπως επισημαίνεται στην ανάλυση, το γεγονός αυτό συνδέεται με την άνοδο των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 7,5% φέτος, καθώς και με την αύξηση της απασχόλησης και των τουριστικών εισπράξεων.

Η αύξηση των επενδύσεων κατά 7% φέτος εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει 1 ποσοστιαία μονάδα, όσο και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, οι οποίες προβλέπεται να αυξηθούν κατά 2,7%. Σημαίνοντα ρόλο στην τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας, αναφέρει το δελτίο της τράπεζας, κατέχουν οι δημόσιες επενδύσεις. Για το 2024 οι επενδυτικές δαπάνες προβλέπεται να αυξηθούν στα 12,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα συνολικά κεφάλαια του οποίου αναμένεται να ανέλθουν σε 36 δισ. ευρώ έως το 2026, μετά την αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος. «Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη σημασία της απρόσκοπτης υλοποίησης του σχεδίου Ελλάδα 2.0», σημειώνει η ανάλυση της τράπεζας.

Κατά τ’ άλλα, η ανάλυση επισημαίνει ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει ενίσχυση εισοδημάτων, χωρίς απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT