«Ψαλίδι» 34% σε φόρους και πρόστιμα

«Ψαλίδι» 34% σε φόρους και πρόστιμα

Οσοι αμφισβητούν τους ελέγχους της εφορίας μπορούν να καταφύγουν στην επιτροπή εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών

Τη δυνατότητα στους φορολογουμένους που θέλουν να κλείσουν με ευνοϊκούς όρους και συνοπτικές διαδικασίες φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια δίνει το υπουργείο Οικονομικών παρατείνοντας τη λειτουργία της επιτροπής εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών. Οσοι υποβάλουν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024 αίτηση και δεχθούν την πρόταση της επιτροπής θα κερδίσουν μείωση προσαυξήσεων και προστίμων έως και κατά 75% και ρύθμιση των οφειλών σε έως 24 δόσεις. Θα πρέπει όμως να καταβάλουν το 30% της οφειλής μέσα σε πέντε ημέρες από την υπογραφή του συμβιβασμού. Το υπόλοιπο μπορεί να καταβληθεί σε δόσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, από τον Νοέμβριο του 2020 έχουν κατατεθεί στην επιτροπή 5.349 υποθέσεις στις οποίες το συνολικό ποσό που έχει καταλογισθεί από τις εφορίες ανέρχεται σε 901,5 εκατ. ευρώ. Οι προτάσεις συμβιβασμού της επιτροπής αντιστοιχούν σε 590,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή όσοι αποδέχθηκαν την πρόταση είχαν κατά μέσον όρο έκπτωση 34,6% επί του ποσού που είχε καταλογισθεί από τις εφορίες. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται 755 υποθέσεις από την επιτροπή, οι οποίες θα πρέπει το αργότερο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024 να έχουν εξετασθεί. Σε διαφορετική περίπτωση θεωρείται ότι απορρίφθηκαν σιωπηρά και επανεισάγονται στο αρμόδιο δικαστήριο.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης έως τις 31/3/2023 (τελευταία διαθέσιμα δεδομένα) οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις στα διοικητικά εφετεία ανέρχονται σε 4.789, ενώ οι τελωνειακές σε 600.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία (31/12/2022) 1.398 δεν έχουν προσδιορισθεί ακόμα, 1.961 έχουν προσδιορισθεί, ενώ για 1.460 δεν έχει εκδοθεί ακόμα απόφαση και 83 είναι από το 2020. Η καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων, για όσους εκτιμούν ότι έχουν πιθανότητες να κερδίσουν τη δίκη ή να μειωθεί το ποσό που έχει καταλογισθεί από την εφορία, είναι ιδιαίτερα πιθανό να τους οδηγήσει στην εξώδικη επιτροπή επίλυσης διαφορών. Φυσικά υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις όπου οι προσφεύγοντες απλά κερδίζουν από τέτοιες καθυστερήσεις μεταθέτοντας με τον τρόπο αυτό την πληρωμή των ποσών που τους έχει καταλογίσει η εφορία.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση έως τις 30 Ιουνίου 2024.

Οι συνεχείς παρατάσεις στη λειτουργία της εξώδικης επιτροπής επίλυσης φορολογικών διαφορών κρίθηκαν αναγκαίες για τους εξής λόγους:

1. Αν και η παραπομπή των υποθέσεων φορολογικών διαφορών στην επιτροπή είναι προαιρετική, έχει δεχθεί έναν σημαντικό αριθμό υποθέσεων προς επίλυση με συνολικά καταλογισθέντα ποσά που προσεγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ και τα αιτήματα για ένταξη και νέων υποθέσεων είναι πολλά.

2. Η εν λόγω επιτροπή είναι η τελευταία εναλλακτική που έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι για να επιλύσουν την υπόθεσή τους εκτός δικαστικής οδού και σε συντομότερο χρονικό διάστημα από αυτό που απαιτείται στα δικαστήρια.

3. Εφόσον οι προσφεύγοντες στην επιτροπή αποδεχθούν τον συμβιβασμό μπορούν να εξοφλήσουν την οφειλή τους σε 24 δόσεις και με σημαντική μείωση του ποσού κύριου φόρου και των τόκων και προσαυξήσεων.

4. Το Δημόσιο εισπράττει σε συντομότερο χρόνο έστω και ένα μέρος των αρχικώς καταλογισθέντων φόρων και προστίμων.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι:

• Η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στον ιστότοπο www.eefdd.gr και λαμβάνει ηλεκτρονικά αριθμό φακέλου.

• Η επιτροπή αποφαίνεται κατά πλειοψηφία. Στην περίπτωση που κρίνει απαράδεκτη την αίτηση, κοινοποιεί στον αιτούντα πρακτικό ματαίωσης της εξώδικης επίλυσης. Εφόσον η αίτηση κριθεί παραδεκτή οι ισχυρισμοί εξετάζονται με βάση τη νομολογία και την πάγια πρακτική της φορολογικής διοίκησης. Στις περιπτώσεις αυτές, η αίτηση μπορεί να γίνει μερικά ή ολικά δεκτή.

• Με την επίλυση της διαφοράς και εφόσον καταβληθεί από τον φορολογούμενο ποσοστό τουλάχιστον 30% του κύριου φόρου που οφείλεται, εντός 5 εργάσιμων ημερών από την υπογραφή του συμβιβασμού το ποσό της οφειλής καταβάλλεται σε έως 24 δόσεις και παρέχεται έκπτωση στους πρόσθετους φόρους, τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα, η οποία ανέρχεται σε 75% εάν καταβληθεί σε 1 δόση, σε 65% για 2-4 δόσεις, σε 55% για 5-8 δόσεις, σε 50% για 9-12 δόσεις, σε 45% για 13-16 δόσεις, σε 40% για 17-20 δόσεις και σε 35% για 21-24 δόσεις.

• Εάν δεν καταβληθεί ποσοστό τουλάχιστον 30% του κύριου φόρου που οφείλεται, εντός 5 εργάσιμων ημερών από την αποδοχή της πρότασης της επιτροπής, ή χαθούν δύο συνεχόμενες δόσεις ή οι δύο τελευταίες ο συμβιβασμός ανατρέπεται αναδρομικά, θεωρείται ότι δεν επήλθε ποτέ και τυχόν καταβληθέντα ποσά θεωρούνται ότι καταβλήθηκαν έναντι της αρχικής οφειλής.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, η προθεσμία ολοκλήρωσης της εξέτασης των αιτήσεων εξώδικης επίλυσης ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου 2024 και τα πρακτικά επίλυσης εκδίδονται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή