Ειδικό λογισμικό ξεμπλοκάρει τις διεθνείς συντάξεις

Ειδικό λογισμικό ξεμπλοκάρει τις διεθνείς συντάξεις

Η έναρξη εφαρμογής του «αναλογιστικού ισοδυνάμου» θα οδηγήσει στην ταχύτερη έκδοσή τους

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταχύτερη απονομή των περίπου 16.000 διεθνών συντάξεων, αλλά και άμεση διεκπεραίωση αιτημάτων για θέματα παροχών σε χρήμα, σηματοδοτεί η έναρξη εφαρμογής του «αναλογιστικού ισοδυνάμου», μέσω της ενεργοποίησης νέου λογισμικού στον ΕΦΚΑ. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο, που σε συνδυασμό με την προσπάθεια για πλήρη διασύνδεση του φορέα με το ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών για την κοινωνική ασφάλιση (EESSI), αναμένεται να λειτουργήσει θετικά στην προσπάθεια να λυθεί ένα θέμα που παραμένει ανοικτό εδώ και πολλά χρόνια. Τα θέματα των διεθνών συντάξεων έχουν μείνει ανοικτά για πάνω από μια πενταετία και έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο ανθρώπους οι οποίοι είχαν εργαστεί, κυρίως, σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς και δεν μπορούσαν να μεταφέρουν στο ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, βάσει των προβλέψεων της ενωσιακής νομοθεσίας. Οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης εργαζομένων αυτής της κατηγορίας ήταν το 2022, όταν και θεσμοθετήθηκε η λειτουργία του «αναλογιστικού ισοδυνάμου», περίπου 2.100 και ο χρόνος αναμονής υπερβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις τα πέντε με έξι έτη.

Πλέον, τέθηκε σε λειτουργία το απαιτούμενο λογισμικό ώστε να λειτουργήσει το «αναλογιστικό ισοδύναμο», που στην πράξη αφορά τη ρύθμιση με ενιαίους κανόνες –και σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία– της δυνατότητας να μεταφέρονται συνταξιοδοτικά δικαιώματα από και προς το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, για τους εργαζομένους στα ευρωπαϊκά όργανα ή διεθνείς οργανισμούς, που έχουν καταγράψει χρόνο ασφάλισης και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Οπως κατά καιρούς έχει επισημάνει η διοίκηση του ΕΦΚΑ, πρόκειται για «δύσκολες» συνταξιοδοτικές υποθέσεις, όχι μόνο λόγω των εγγενών προβλημάτων του ελληνικού φορέα, αλλά και γιατί εμπλέκονται και οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης του εξωτερικού. Πλέον, θα ενταχθούν στη διαδικασία με το νέο λογισμικό όλες οι αιτήσεις μεταφοράς «αναλογιστικού ισοδυνάμου» από το εσωτερικό προς το εξωτερικό συνταξιοδοτικό σύστημα, οι οποίες έχουν υποβληθεί από 13/5/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) και μετά. Οι αιτήσεις μεταφοράς «αναλογιστικού ισοδυνάμου», οι οποίες έχουν υποβληθεί πριν από τις 13/5/2016 εξετάζονται με βάση το ρυθμιστικό πλαίσιο που ίσχυε κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης. Οσον αφορά, τέλος, τις αιτήσεις μεταφοράς «αναλογιστικού ισοδυνάμου» από το εξωτερικό προς το εσωτερικό συνταξιοδοτικό σύστημα, το νέο θεσμικό πλαίσιο καταλαμβάνει όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή