Μέσα στον Δεκέμβριο το βοήθημα σε 1 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους

Μέσα στον Δεκέμβριο το βοήθημα σε 1 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους

Από 150 έως 200 ευρώ η ενίσχυση σε όσους έχουν κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από την Πρωτοχρονιά θα καταβληθεί το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, ύψους από 150 έως 200 ευρώ, στους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που έχουν μικρή ή καθόλου προσωπική διαφορά, ενώ κοντά στα Χριστούγεννα αναμένεται να λάβουν το προσαυξημένο επίδομά τους οι χιλιάδες δικαιούχοι των παροχών του ΟΠΕΚΑ. Η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το πρόγραμμα «Ηρακλής», ορίζει ότι δικαιούχοι της έκτακτης παροχής είναι οι συνταξιούχοι με μικρή ή χωρίς καθόλου προσωπική διαφορά, όσοι λαμβάνουν ειδικά επιδόματα αναπηρίας, αλλά και παροχές του ΟΠΕΚΑ.

Το συνολικό ύψος της δαπάνης φτάνει τα 350 εκατ. ευρώ, θα δοθεί σε ευάλωτα νοικοκυριά, άτομα με αναπηρία, οικογένειες με παιδιά και άλλες κατηγορίες πολιτών, καθώς και σε εκείνους που εισπράττουν σε μηνιαία βάση το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι είναι οι εξής:

• 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ, οι οποίοι πριν από τα Χριστούγεννα θα λάβουν μιάμιση δόση επιδόματος. Ενδεικτικά, το συνολικό ποσό που θα λάβει τον Δεκέμβριο μια οικογένεια με τρία παιδιά κυμαίνεται από 280 έως 700 ευρώ.

• 1,055 εκατ. συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν κάτω των 10 ευρώ και λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ. Οι ίδιοι θα δουν τη σύνταξή τους να αυξάνεται, και λόγω της ετήσιας αύξησης για το 2024, με τη σύνταξη Ιανουαρίου που θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο.

• 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερηλίκου θα λάβουν την ίδια έκτακτη ενίσχυση ύψους 150 ευρώ.

• 210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος.

• 225.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ, του εξωιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.

Κοντά στα Χριστούγεννα 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν μιάμιση δόση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τροπολογία, οικονομική ενίσχυση θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους που έλαβαν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 και το εισόδημά τους από κύριες συντάξεις δεν υπερβαίνει προ φόρου τα 700 ευρώ τον μήνα (8.400 το χρόνο), ενώ δεν πρέπει να έχουν προσωπική διαφορά ή αν έχουν να είναι μικρότερη των 10 ευρώ. Επίσης θα δοθεί σε συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι έλαβαν προσυνταξιοδοτική παροχή μηνός Οκτωβρίου 2023.

Η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 200 ευρώ θα δοθεί σε δικαιούχους του επιδόματος αναπηρίας έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, και συγκεκριμένα στους δικαιούχους:

– Του επιδόματος απολύτου αναπηρίας συνταξιούχων του πρώην ΟΓΑ που λαμβάνουν μόνο τη βασική σύνταξη ΟΓΑ, αν έχουν εφ’ όρου ζωής ποσοστό αναπηρίας 100%.

– Του επιδόματος νόσου και ανικανότητας των συνταξιούχων του Δημοσίου.

– Του εξωιδρυματικού επιδόματος.

– Των επιδομάτων τα οποία καταβάλλονται από το Δημόσιο.

Επίσης μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 2023 θα καταβληθεί προσαυξημένο (200 ευρώ) το μηνιαίο ποσό των προνοιακών παροχών σε χρήμα, οι οποίες χορηγούνται από τον ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρία.

Το ποσό καταβάλλεται άπαξ, ανεξαρτήτως αν οι δικαιούχοι λαμβάνουν περισσότερες της μίας προνοιακές παροχές. Προσοχή όμως, αν οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι παράλληλα και δικαιούχοι της προσαύξησης, καταβάλλεται μόνο η οικονομική ενίσχυση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή