Αυτοκινητόδρομοι: Το Δημόσιο δεν πληρώνει αποζημιώσεις για το 2023 στους παραχωρησιούχους

Αυτοκινητόδρομοι: Το Δημόσιο δεν πληρώνει αποζημιώσεις για το 2023 στους παραχωρησιούχους

Η υπόθεση αναμένεται να οδηγηθεί στη διαιτησία όπου δύσκολα θα πετύχει τον στόχο του το Δημόσιο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαιώνει το υπουργείο Υποδομών το χθεσινό ρεπορτάζ της «Κ» σχετικά με τις επερχόμενες αυξήσεις στα διόδια. Οπως επισημαίνεται, πρόκειται για επιτυχία του υπουργείου τόσο για την αναστολή της αύξησης στα διόδια το 2023, όσο και για την εξεύρεση λύσης για μειωμένη αύξηση από το 2024. Παρότι όμως διεκδικεί εύσημα για τη μη επιβολή της αύξησης φέτος, δηλώνει ότι δεν θα καλύψει τα διαφυγόντα κέρδη των παραχωρησιούχων, πέραν της εντολής που δόθηκε για τις ημέρες των εκλογών. Ολα δείχνουν ότι η υπόθεση θα οδηγηθεί στη διαιτησία, με την τύχη της να δείχνει προδιαγεγραμμένη.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υποδομών, βούληση της πολιτικής ηγεσίας ήταν η εξεύρεση μιας ρεαλιστικής λύσης, χωρίς την επιβάρυνση των πολιτών για το 2023. Οπως εκτιμάται, το υπουργείο εξάντλησε κάθε δυνατότητα και κατάφερε τελικά να επιτύχει την αναστολή της αύξησης του κομίστρου για τη φετινή χρονιά. Περαιτέρω, σχολιάζει η ίδια πηγή, ύστερα από συστηματικές προσπάθειες, η νόμιμη αύξηση του κομίστρου των διοδίων το 2024 θα είναι σαφώς κατώτερη του 12%, όπως αυτή προβλεπόταν για το 2023.

Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι το υπουργείο Υποδομών δηλώνει ότι δεν θα καλύψει τα διαφυγόντα έσοδα των παραχωρησιούχων για τη μη επιβολή αύξησης το 2023 (αναμένεται να υπερβούν τα 80 εκατ. ευρώ, εφόσον υπολογίστηκαν στα 40 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο). Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, το Δημόσιο δεν πρόκειται να προβεί σε καμία αποζημίωση προς παραχωρησιούχους πλην αυτών για τη διευκόλυνση των εκλογικών διαδικασιών και των μέτρων που ελήφθησαν, εξαιτίας της κακοκαιρίας «Daniel». Ολα δείχνουν λοιπόν ότι η υπόθεση θα οδηγηθεί στο διαιτητικό δικαστήριο, όπου δύσκολα το Δημόσιο θα επιτύχει τον στόχο του. Κι αυτό γιατί στις συμβάσεις παραχώρησης αναφέρεται ρητά ότι το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει να μην επιβληθούν διόδια για κάποιο λόγο, αναλαμβάνοντας όμως το κόστος. Μάλιστα τα διαιτητικά δικαστήρια έχουν στο παρελθόν επιδικάσει αποζημιώσεις εις βάρος του Δημοσίου ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν συνδέονταν με τη λήψη μιας απόφασης, αλλά κάποια παράλειψη. Για παράδειγμα, όπως έγινε με την Αττική Οδό, που πέτυχε να λάβει αποζημίωση 300.000 ευρώ για τα απολεσθέντα έσοδα λόγω του κινήματος «δεν πληρώνω» («Η 20ετής διαμάχη της Αττικής Οδού με το Δημόσιο», 19.5.2020).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή