Προσδοκίες για αλλαγή πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες

Προσδοκίες για αλλαγή πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κυβερνητικά ομόλογα των περισσοτέρων οικονομιών παγκοσμίως συνέχισαν να καταγράφουν σημαντικά κέρδη την εβδομάδα που διανύσαμε –η τελευταία για τον μήνα Νοέμβριο– σημειώνοντας τα υψηλότερα μηνιαία κέρδη από τον Δεκέμβριο του 2008, εν μέσω αυξημένης αισιοδοξίας των επενδυτών ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε πορεία ήπιας επιβράδυνσης και οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες προετοιμάζονται για στροφή στην εφαρμογή μιας σταδιακά υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής, ενδεχομένως νωρίτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Χαρακτηριστικά, τα περισσότερα από τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία των ΗΠΑ ενίσχυσαν την άποψη για μερική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας μετά τον ανοδικά αναθεωρημένο ρυθμό μεγέθυνσης 5,2% σε ετησιοποιημένη βάση το τρίτο τρίμηνο του έτους. Ενδεικτικά, η αγορά εργασίας συνεχίζει να παρουσιάζει σημάδια χαλάρωσης (οι συνεχιζόμενες αιτήσεις των ατόμων που λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 18 Νοεμβρίου στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών – 1,927 εκατ.), οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών οι οποίες στηρίζουν την καταναλωτική δαπάνη –η κινητήριος δύναμη ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας– έχουν μειωθεί σημαντικά (3,8% ως ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος τον Οκτώβριο, πολύ χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα 6,4%-8,5% το 2019), ενώ η αγορά κατοικίας συνεχίζει να δέχεται πιέσεις από τη σχετικά χαμηλότερη ζήτηση λόγω της σημαντικής αύξησης των επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια (υποχώρηση των νέων πωλήσεων κατοικιών τον Οκτώβριο με ρυθμό μεγαλύτερο από τον αναμενόμενο, 5,6% μηνιαίως).

Τα ασθενή οικονομικά στοιχεία, αλλά κυρίως οι δηλώσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) τις τελευταίες ημέρες, που ενίσχυσαν την άποψη ότι τα επιτόκια βρίσκονται στο τερματικό επίπεδό τους και η επόμενη κίνησή τους θα είναι πτωτική, συνέβαλαν στη διατήρηση θετικού κλίματος για τα αμερικανικά ομόλογα τις τελευταίες ημέρες. Επωφελούμενοι επίσης από την πτώση των τιμών πετρελαίου λόγω των αμφιβολιών των επενδυτών για το αν τα μέλη του ΟΠΕΚ εφαρμόσουν την απόφαση για νέα επιπλέον οικειοθελή μείωση της παραγωγής κατά 900.000 βαρέλια ημερησίως, οι αμερικανικοί τίτλοι αύξησαν σημαντικά περαιτέρω τα κέρδη που άρχισαν να καταγράφουν από τις αρχές Νοεμβρίου, στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ ότι οι αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες μπορεί να συμβάλουν στο τέλος του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.

Ο Νοέμβριος αποδείχθηκε τελικά ο μήνας με τα υψηλότερα κέρδη από τον Μάιο του 1985 για τα αμερικανικά ομόλογα, αντανακλώντας τις προσδοκίες των επενδυτών για συνολική μείωση των επιτοκίων της Fed μεγαλύτερη από 100 μ.β. μέχρι το τέλος του 2024, με την πρώτη μείωση των 25 μ.β. να προεξοφλείται πλέον πλήρως για τη συνεδρίαση του Μαΐου, ενώ, με πιθανότητα 50%, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μείωσης ακόμη νωρίτερα, ήτοι τον Μάρτιο.

*Eurobank Research

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή