Τα ελληνικά ομόλογα επιστρέφουν σε διεθνείς δείκτες

Τα ελληνικά ομόλογα επιστρέφουν σε διεθνείς δείκτες

Ισχυρή ώθηση μετά την αναβάθμιση από τον διεθνή οίκο Fitch Ratings - Στα χαμηλά 16 μηνών η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου

Σημαντική υπεραπόδοση κατέγραψαν τα ελληνικά ομόλογα έναντι των υπόλοιπων ομολόγων της Ευρωζώνης, με τους 5ετείς ελληνικούς τίτλους μάλιστα να «ισοφαρίζουν» τους ισπανικούς, λαμβάνοντας ώθηση από την αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch Ratings το βράδυ της Παρασκευής.

Και αυτό διότι εκτός του ότι η Fitch αποτελεί τον τέταρτο οίκο –από τους πέντε (πλέον) που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα– ο οποίος βαθμολογεί την Ελλάδα σε (χαμηλή, «ΒΒΒ-») επενδυτική βαθμίδα, ανοίγει παράλληλα και η πόρτα για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στους περισσότερους διεθνείς δείκτες για πρώτη φορά μετά την κρίση χρέους.

Αυτό θα σημάνει την ενίσχυση των εισροών στα ελληνικά ομόλογα, οι οποίες ωστόσο θα γίνουν ακόμη πιο έντονες όταν και η Moody’s ακολουθήσει τους Fitch, S&P, DBRS και Scope Ratings, καθώς είναι ο μόνος οίκος που βαθμολογεί τη χώρα ακόμη σε επίπεδο junk. Αξίζει να σημειώσουμε πως η Moody’s και η S&P έχουν τη μερίδα του λέοντος στην αγορά και συνεπώς το μεγαλύτερο «πελατολόγιο», καθώς «κατέχουν» το 40% η κάθε μία των αξιολογήσεων διεθνώς.

Ετσι η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων κατέγραψε βουτιά της τάξης του 3,5% τη Δευτέρα και διαμορφώθηκε στο 3,51% και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2022, τη στιγμή που οι τίτλοι των υπόλοιπων χωρών είδαν τις αποδόσεις τους να ενισχύονται ελαφρώς. Πλέον απέχουν μόλις 59 μονάδες βάσης από τα αντίστοιχα γαλλικά, 50 μ.β. από τα πορτογαλικά και περίπου 15 μ.β. από τα ισπανικά, ενώ συνεχίζουν να διαπραγματεύονται σταθερά κάτω από τις ιταλικές αποδόσεις σε όλες τις διάρκειες. Εκτός αυτού, η απόδοση των 5ετών ελληνικών ομολόγων «ισοφάρισε» αυτήν των αντίστοιχων ισπανικών, στο 2,92%. Σημειώνεται πως το spread της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας είναι στις 116 μ.β., έχοντας καταγράψει πτώση 119 μ.β. από τις αρχές του έτους, την καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη.

Η Fitch τόνισε πως η αναβάθμιση της Ελλάδας αντανακλά την ευνοϊκή δυναμική του δημόσιου χρέους, τη δέσμευση της κυβέρνησης για δημοσιονομική εξυγίανση, την ανθεκτική ανάπτυξη και τη βελτίωση που έχει σημειώσει ο τραπεζικός τομέας.

Οι πενταετείς τίτλοι «ισοφάρισαν» τους ισπανικούς στο 2,92%.

Ο οίκος βελτίωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Ελλάδας στο 2,4% το 2023 (από 2,3% προηγουμένως) και στο 2,4% το 2024-2025 λόγω του χαμηλότερου πληθωρισμού, της συνεχιζόμενης απορρόφησης των κεφαλαίων της Ε.Ε. και της βελτίωσης της εμπιστοσύνης. Η Fitch αναμένει να συνεχιστεί η δημοσιονομική εξυγίανση, με το πρωτογενές πλεόνασμα να αυξάνεται στο 1,1% του ΑΕΠ το 2023 και στο 2,2% το 2024-2025.

Οσον αφορά το χρέος, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της βελτίωσης της δημοσιονομικής πορείας και της σταθερής ονομαστικής ανάπτυξης, η Fitch αναμένει ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους/ΑΕΠ θα μειωθεί στο 160,8% το 2023 και στο 141,2% έως το 2027, μια μείωση 65 ποσοστιαίων μονάδων από το υψηλό του 206% το 2020, που αποτελεί από τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ όλων των χωρών τις οποίες βαθμολογεί ο οίκος.

Η κίνηση της Fitch ανοίγει τον δρόμο για ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε διεθνείς δείκτες, καθώς πλέον ικανοποιούν το κριτήριο της βαθμολογίας investment grade από τουλάχιστον δύο εκ των τριών μεγαλύτερων οίκων (S&P, Moody’s, Fitch) που απαιτούν οι πάροχοι αυτών των δεικτών. Ετσι θα μπορούν να ενταχθούν τον Ιανουάριο σε δείκτες όπως οι iBoxx, Bloomberg Barclays Euro Sovereign indices και FTSE’s Eurozone Government Broad IG. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων θα οδηγήσει αυτομάτως σε εισροές 6-10 δισ. ευρώ, όση δηλαδή θα είναι περίπου και η εκδοτική δραστηριότητα του ελληνικού Δημοσίου το επόμενο έτος (7-10 δισ. ευρώ).

Δημοσιονομική σύνεση

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την πλειονότητα των οίκων πάντως, όσο σημαντικό επίτευγμα κι αν είναι, δεν σημαίνει πως βάζει και τέλος στις προκλήσεις για την Ελλάδα, ούτε και την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα. Η χώρα συνεχίζει να έχει τη χαμηλότερη βαθμολογία στην Ευρωζώνη και απέχει ακόμη πολλά σκαλοπάτια από το χαμηλό Investment grade που βρίσκεται σήμερα μέχρι την κατηγορία του «Α» που ήταν πριν ξεσπάσει η κρίση χρέους. Η δημοσιονομική σύνεση είναι απαραίτητη για να έρθουν και άλλες αναβαθμίσεις, συνεπώς πρέπει να είναι διαρκής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή