Εσπασε ρεκόρ η τιμή του χρυσού έπειτα από δύο μήνες ανόδου

Εσπασε ρεκόρ η τιμή του χρυσού έπειτα από δύο μήνες ανόδου

Πάνω από 2.100 δολ. η ουγγιά, νέα αύξηση προβλέπουν οι αναλυτές

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διεθνής συγκυρία της εντεινόμενης γεωπολιτικής ανασφάλειας, των δύο πολέμων σε εξέλιξη, των εντάσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, αλλά και οι προσδοκίες της αγοράς για επικείμενη μείωση των επιτοκίων παράλληλα με την πρόσφατη αποδυνάμωση του δολαρίου έχουν δώσει νέα ώθηση στις τιμές του χρυσού. Το λαμπερότερο των πολύτιμων μετάλλων υπερέβη χθες το ρεκόρ που είχε σημειώσει εν μέσω πανδημίας το 2020, καθώς η τιμή του εκτοξεύθηκε πάνω από 2.100 δολ. η ουγγιά έπειτα από δύο μήνες επιταχυνόμενης ανόδου που άρχισε με την έναρξη του νέου ισραηλινο-παλαιστινιακού πολέμου.

Τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης χθες έφτασε σε 2.110,8 δολ. η ουγγιά, για να υποχωρήσει αργότερα γύρω στις 2.090 δολ. η ουγγιά, καθώς είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Ζερόμ Πάουελ, επικεφαλής της Federal Reserve, που έδωσαν στην αγορά το μήνυμα ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ «δεν βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια» και δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε ακόμη μία αύξηση του κόστους δανεισμού. Την Παρασκευή, άλλωστε, η τιμή του χρυσού άγγιξε τις 2.075,09 δολ. η ουγγιά υπερβαίνοντας το προηγούμενο ρεκόρ ανόδου σε μια συνεδρίαση, το οποίο είχε καταγραφεί στις 7 Αυγούστου 2020 με την τιμή του στις 2.072,5 δολ. η ουγγιά. Σύμφωνα, πάντως, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της αγοράς, ο χρυσός θα εξακολουθήσει να κινείται ανοδικά, έστω και με μικρές αυξομειώσεις, και η τιμή του θα παραμείνει σε επίπεδα πάνω από 2.000 δολ. η ουγγιά. Οπως τονίζει ο Χενγκ Κουν Χάουθ, οικονομολόγος και αναλυτής διεθνούς οικονομίας και αγορών στην UOB, «η αγορά προεξοφλεί υποχώρηση του δολαρίου και μείωση των επιτοκίων σε όλο το 2024, που είναι και οι κύριοι μοχλοί ανόδου του χρυσού». Ο ίδιος προβλέπει πως η τιμή του χρυσού θα φτάσει έως και στις 2.200 δολ. η ουγγιά μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους. Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις και του Νίκι Σιλντς, επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης μετάλλων στην εταιρεία πολύτιμων μετάλλων MKS PAMP, ο οποίος επίσης πιθανολογεί μια νέα άνοδο του χρυσού στις 2.200 δολ. η ουγγιά.

Η εντεινόμενη γεωπολιτική ανασφάλεια και οι προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων δίνουν ώθηση στις τιμές του πολύτιμου μετάλλου.

Εκτός από τη γεωπολιτική και την οικονομική συγκυρία, άλλωστε, αναλυτές της αγοράς εκτιμούν πως ο χρυσός θα λάβει νέα ώθηση από μαζικές αγορές των κεντρικών τραπεζών στο εγγύς μέλλον. Ανάμεσά τους ο Μπαρτ Μέλεκ, επικεφαλής της μονάδας στρατηγικής εμπορευμάτων στην TD Securities, που προβλέπει πως η τιμή του πολύτιμου μετάλλου θα φτάσει στις 2.100 δολ. η ουγγιά μέχρι το τέλος του β΄ τριμήνου του επόμενου έτους, καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα έχουν προβεί σε εκτεταμένες αγορές χρυσού δίνοντας νέα ανοδική ώθηση στην τιμή του. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, το 24% των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο σχεδιάζουν να αυξήσουν τα διαθέσιμά τους σε χρυσό μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Αιτία αποτελεί η απαισιόδοξη εκτίμησή τους για το πώς θα κινηθεί το δολάριο στο εγγύς μέλλον και κατά πόσον θα υπονομευθεί η θέση του ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Οπως πάντως τόνισε ο Μέλεκ, καθοριστικός παράγων που λαμβάνουν υπόψη τους αναλυτές, διαπραγματευτές και παράγοντες της αγοράς είναι η προσδοκία για μείωση των επιτοκίων που αποδυναμώνει το δολάριο, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο προσιτός ο χρυσός και έτσι να αυξάνεται η ζήτηση για το μέταλλο από τους διεθνείς αγοραστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT