Μάλλον απίθανη μια αύξηση επιτοκίων, λέει η Σνάμπελ

Μάλλον απίθανη μια αύξηση επιτοκίων, λέει η Σνάμπελ

Ευχάριστη έκπληξη τα στοιχεία του πληθωρισμού για την Ευρωζώνη, σημείωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δήλωση ενός από τα «γεράκια» της ΕΚΤ, ότι ο πληθωρισμός καταγράφει «αξιοσημείωτη» επιβράδυνση, ώθησε τις αγορές να αυξήσουν τα στοιχήματα για μείωση επιτοκίων ήδη από τον Μάρτιο.

Η Ιζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, μιλώντας στο Reuters δήλωσε ότι τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα καθιστούν πλέον μια νέα αύξηση του κόστους δανεισμού «μάλλον απίθανη», ενώ αρνήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με την προοπτική μιας μείωσης ακόμη και εντός έξι μηνών.

Μετά τις δηλώσεις αυτές, οι traders αύξησαν τα στοιχήματα για ταχύτερες και βαθύτερες μειώσεις των επιτοκίων, ποντάροντας πλέον σε μια μείωση κατά 0,25% έως τον Μάρτιο και σε συνολικές μειώσεις κατά 150 μονάδες βάσης έως το τέλος του επόμενου έτους. Οι πιθανότητες μιας κίνησης το πρώτο τρίμηνο ήταν σχεδόν μηδενικές πριν από τρεις εβδομάδες, ενώ στα τέλη του περασμένου μήνα αναμένονταν μόνο τρεις μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης για το επόμενο έτος.

Οι δηλώσεις της Σνάμπελ έγιναν στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε στο 2,4%, πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων και πιο κοντά στον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό στο 2%. Εξάλλου, υποχώρησε και ο δομικός πληθωρισμός, στον οποίο δεν υπολογίζεται το ευμετάβλητο στοιχείο της ενέργειας και των τροφίμων.

«Τα στοιχεία του Νοεμβρίου ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη», δήλωσε στη συνέντευξή της που δόθηκε την 1η Δεκεμβρίου. «Το πιο σημαντικό είναι ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός, ο οποίος έχει αποδειχθεί πιο επίμονος, υποχωρεί τώρα επίσης πιο γρήγορα απ’ ό,τι περιμέναμε. Αυτό είναι αρκετά αξιοσημείωτο. Συνολικά, οι εξελίξεις στον πληθωρισμό είναι ενθαρρυντικές», επισήμανε.

Μόλις πριν από έναν μήνα, αφού τα στοιχεία του Οκτωβρίου έδειξαν επίσης επιβράδυνση της αύξησης των τιμών, η Ιζαμπελ Σνάμπελ είχε προειδοποιήσει ότι είναι πολύ νωρίς για να αποκλειστεί μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων και συνέκρινε τον αγώνα για να φτάσει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% με το τελευταίο χιλιόμετρο σε μια μακρινή διαδρομή.

Οταν ρωτήθηκε αν έχει αλλάξει την άποψή της, απάντησε με μια διάσημη φράση του οικονομολόγου Τζον Μέιναρντ Κέινς: «Οταν τα γεγονότα αλλάζουν, αλλάζω γνώμη. Τι κάνετε εσείς, κύριε;».

Πάντως, παρότι απέκλεισε ουσιαστικά μια νέα αύξηση των επιτοκίων, ήταν λιγότερο συγκεκριμένη σχετικά με την προοπτική της μείωσης στην οποία ποντάρουν οι traders. «Πρέπει να δούμε τι θα γίνει», τόνισε. «Εχουμε εκπλαγεί πολλές φορές και προς τις δύο κατευθύνσεις. Επομένως, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο να κάνουμε δηλώσεις για κάτι που πρόκειται να συμβεί σε έξι μήνες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT