Στο μικροσκόπιο το 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ

Στο μικροσκόπιο το 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ

Η ΡΑΑΕΥ θα εξετάσει τις ενστάσεις της ΔΕΗ για τις εφεδρείες στα νησιά και τα έργα αποθήκευσης

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ενστάσεις που υπέβαλε η ΔΕΗ στη διαβούλευση του δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ περιόδου 2024-2033 θα απασχολήσουν τη σημερινή ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ. Η αρμόδια αρχή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα λάβει σοβαρά υπόψη της τις παρατηρήσεις της ΔΕΗ τόσο για τα δύο πιλοτικά έργα αποθήκευσης που έχει εντάξει ο ΑΔΜΗΕ στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης και τη μελέτη επάρκειας του συστήματος όσο και για τις εφεδρείες στα νησιά, ενώ αναμένεται να ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ διευκρινίσεις και περισσότερα στοιχεία για κάποια έργα, πριν προχωρήσει στην έγκριση του προγράμματος.

Η ΔΕΗ στην επιστολή της προς τη ΡΑΑΕΥ επισημαίνει ότι η μελέτη επάρκειας που συνοδεύει το υπό διαβούλευση πρόγραμμα ανάπτυξης είναι η ίδια που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 και ζητάει από τον ΑΔΜΗΕ την επικαιροποίησή της, καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Ζητάει επίσης από τον ΑΔΜΗΕ να δημοσιεύσει μελέτη και πρόταση σχετικά με το πρόγραμμα απόσυρσης των συμβατικών μονάδων παραγωγής, στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης και των στόχων του ΕΣΕΚ. Υπενθυμίζει, δε, στον διαχειριστή ότι η λιγνιτική μονάδα Μεγαλόπολη ΙΙΙ έχει αποσυρθεί οριστικά και ζητάει να προχωρήσει σε διόρθωση της εγγραφής της στο πρόγραμμά του.

Η ΔΕΗ θίγει και το θέμα των εφεδρειών εκτάκτων αναγκών στα νησιά, ακόμη και στα διασυνδεδεμένα, και ειδικά για την Κρήτη ζητάει διευκρινίσεις από τον διαχειριστή καθώς στο πρόγραμμά του αναφέρει ότι απαιτείται συμβατική ισχύς 200-400 MW, χωρίς να κάνει αναφορά σε συγκεκριμένες μονάδες που είναι εγκατεστημένες στους τρεις σταθμούς του νησιού. Η ΔΕΗ εκφράζει την αντίθεσή της στα πιλοτικά έργα αποθήκευσης που έχει συμπεριλάβει ο ΑΔΜΗΕ στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης (σε Θήβα και Νάξο). Υποστηρίζει ότι αφενός δεν τεκμαίρεται, βάσει του ευρωπαϊκού πλαισίου, ο χαρακτηρισμός «πιλοτικό» και αφετέρου η αποθήκευση ενέργειας δεν αποτελεί ρυθμιζόμενη δραστηριότητα.

Με αφορμή μάλιστα αυτά τα δύο έργα, η ΔΕΗ επισημαίνει ότι ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να εστιάσει στην υλοποίηση έργων που έχουν άμεση συνάφεια με τη λειτουργία του συστήματος. Ολα τα συμπληρωματικά έργα που προτείνονται, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, θα πρέπει να ακολουθούν κανόνες αγοράς και να υλοποιούνται από τους συμμετέχοντες στην αγορά μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών, και μόνο κατ’ εξαίρεση, σε περίπτωση απουσίας ενδιαφέροντος, να υλοποιούνται από τον διαχειριστή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή