Αμεσα η απόφαση για τις τραπεζικές χρεώσεις

Αμεσα η απόφαση για τις τραπεζικές χρεώσεις

Πλην των προστίμων, η απόφαση δεν αποκλείεται να προβλέπει και κάποια διορθωτικά μέτρα που θα καλούνται να εφαρμόσουν οι τράπεζες

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από τα Χριστούγεννα εκτιμάται ότι μπορεί να έχει εκδοθεί η απόφαση για μία από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αυτή που αφορά τις χρεώσεις των τραπεζών σε σειρά τραπεζικών συναλλαγών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», επί του παρόντος τα εμπλεκόμενα μέρη βρίσκονται στη φάση ανταλλαγής απόψεων προκειμένου να εφαρμοστεί η λεγόμενη διαδικασία διευθέτησης, δηλαδή οι τράπεζες να παραδεχθούν ενοχή για αντιανταγωνιστικές πρακτικές με «αντάλλαγμα» την επιβολή προστίμου μειωμένου κατά 15%.

Πλην των προστίμων, η απόφαση δεν αποκλείεται να προβλέπει και κάποια διορθωτικά μέτρα που θα καλούνται να εφαρμόσουν οι τράπεζες. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι από την έρευνα της Ε.Α. εντοπίστηκαν στοιχεία περί ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στις τράπεζες, αλλά και με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών σχετικά με τη μετάπτωση σε ένα νέο μοντέλο τιμολόγησης των τραπεζικών συναλλαγών, κάτι που φέρεται να στοιχειοθετεί εναρμονισμένη πρακτική.

Αν και τα πρόστιμα δεν αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως υψηλά για τα δεδομένα των τραπεζών, έχουν μεγάλη συμβολική αξία, καθώς για πρώτη φορά θα επιβάλλονται από την Ε.Α. πρόστιμα σε τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι το 2008 οι τράπεζες είχαν βρεθεί ενώπιον της Ε.Α. για τις διατραπεζικές προμήθειες μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ, με την απόφαση να προβλέπει ανάληψη δεσμεύσεων, αλλά όχι πρόστιμα.

Τον Νοέμβριο του 2019, ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού έκαναν έφοδο σε Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Τράπεζα Αττικής, Διατραπεζικά Συστήματα ΔΙΑΣ και Ελληνική Ενωση Τραπεζών προκειμένου να διαπιστώσουν «καρτέλ» στις χρεώσεις σε απλές τραπεζικές εργασίες. Πέραν της αυτεπάγγελτης έρευνας υπήρξε σχετική καταγγελία και από τη Viva.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή