Η Μαίρη Σαρπ νέα πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Η Μαίρη Σαρπ νέα πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Η πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας θα διαδεχθεί τον Ιω. Λιανό

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο», λέει ένα παλιό γνωστό λαϊκό τραγούδι, στίχος που μάλλον ταιριάζει «γάντι» στη σχέση κυβέρνησης και προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ετσι, αν και η τοποθέτηση του Ιωάννη Λιανού στο τιμόνι της ανεξάρτητης αρχής είχε πολυδιαφημιστεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η θητεία του, η οποία ολοκληρώνεται στις 3 Ιανουαρίου 2024 δεν θα ανανεωθεί. Το αντίθετο, πάντως, θα αποτελούσε μεγάλη έκπληξη, δεδομένων των πολλαπλών συγκρούσεων που είχε ο κ. Λιανός με την κυβέρνηση, ήδη από το 2020. Κάτι, αν μη τι άλλο, που γνώριζε και ο ίδιος και γι’ αυτό, ήδη από τον Απρίλιο του 2023 έχει αποδεχθεί να αναλάβει υψηλόβαθμη θέση σε αρχή ανταγωνισμού άλλης ευρωπαϊκής χώρας, όπως ο ίδιος έγραψε χθες στο Twitter. Στη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού επιστρέφει πάλι, μετά το «διάλειμμα» του κ. Λιανού, μία πρώην δικαστικός και συγκεκριμένα η Μαίρη Σαρπ, πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σήμερα στις 3.30 μ.μ. έχει προγραμματιστεί ακρόαση της κ. Σαρπ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία και θα γνωμοδοτήσει επί της εν λόγω πρότασης του υπουργού Ανάπτυξης.

Ο λόγος που ο κ. Λιανός δεν ανακοίνωσε περισσότερες λεπτομέρειες είναι επειδή αναμένει να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση της άλλης χώρας. Η χώρα είναι ευρωπαϊκή, αλλά ενδεχομένως εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλωστε ο κ. Λιανός πριν αναλάβει επικεφαλής της ελληνικής Ε.Α. ήταν καθηγητής στο University College London. Πέραν της θέσης που θα έχει σε αρχή ανταγωνισμού άλλης χώρας, θα εξακολουθήσει να ασχολείται με το think tank «Inclusive Competition Forum» που βρίσκεται στις Βρυξέλλες και του οποίου είναι συνιδρυτής.

Η ακαδημαϊκή καριέρα του κ. Λιανού στο εξωτερικό αποτελούσε άλλωστε ένα από τα προσόντα που πρόβαλε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν τον Αύγουστο του 2019 είχε γράψει στο Twitter αναφερόμενος στον εκλεκτό τότε της κυβέρνησης: «Οι επιλογές εξειδικευμένων προσώπων υψηλού κύρους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στο πεδίο του δικαίου του ανταγωνισμού, με μεγάλη εμπειρία στον χώρο της ρύθμισης και του ελέγχου των αγορών και χωρίς καμία πολιτική δραστηριοποίηση σηματοδοτούν την απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης για αποκατάσταση της ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Σήμερα στις 3.30 μ.μ. έχει προγραμματιστεί ακρόαση της κ. Σαρπ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

Οι συγκρούσεις

Τα πρώτα «σύννεφα» εμφανίστηκαν το 2020, όταν ο κ. Λιανός ανέθεσε στη φινλανδική συμβουλευτική εταιρεία Rewheel έρευνα για τις υψηλές τιμές της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Η έρευνα προκάλεσε την αντίδραση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και μετά την παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου, το «ματς» έληξε με νικήτρια την ΕΕΤΤ. Ο κ. Λιανός έχασε και τη μάχη στη διεκδίκηση αρμοδιοτήτων για τον έλεγχο του ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες.

Τον Ιούνιο του 2022, διαφώνησε με τον διορισμό της Χαράς Νικολοπούλου ως αντιπροέδρου της Ε.Α. και τον τότε υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη να δηλώνει ότι «όποιος δεν μπορεί να συνεργαστεί παραιτείται». Ενόχληση από την πλευρά της κυβέρνησης υπήρξε και από το γεγονός ότι ο κ. Λιανός ενημέρωσε τις Βρυξέλλες για την υποστελέχωση της Ε.Α.

Τους τελευταίους μήνες υπήρξαν αλλεπάλληλες συγκρούσεις με τον νυν υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, ο οποίος κατηγόρησε την Ε.Α. ότι δεν κάνει ελέγχους και δεν επιβάλλει πρόστιμα.

Η αντικατάστασή του από την κ. Σαρπ, πάντως, φαίνεται να ικανοποιεί αρκετές πλευρές, καθώς θεωρείται αποτελεσματική. Στο ενεργητικό της έχει αποφάσεις για το μνημόνιο, για την επένδυση στο Ελληνικό, αλλά και για τις τηλεοπτικές άδειες. Σε ό,τι αφορά τα θέματα του ανταγωνισμού, έχει χειριστεί σχετικές υποθέσεις που εκδικάζονταν από το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ, του οποίου υπήρξε πρόεδρος επί σειράν ετών. Υπό την προεδρία της κ. Σαρπ στο ΣτΕ κρίθηκε ότι πρέπει να απολυθεί άμεσα από την Ε.Α. η κ. Βασιλική Θάνου. Το όνομά της, τέλος, είχε ακουστεί και για την ηγεσία της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή