Φοροδιαφυγή: Μεγάλη ζωή µε δηλωθέν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ

Φοροδιαφυγή: Μεγάλη ζωή µε δηλωθέν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ

Δηλώνουν έως 10.000 ευρώ, αλλά οι δαπάνες τους φθάνουν ακόμη και στις 250.000 ευρώ

φοροδιαφυγή-μεγάλη-ζωή-µε-δηλωθέν-εισ-562771642

Περισσότερους από 20.000 φορολογουμένους θα καλέσει η εφορία στις αρχές του 2024, καθώς μετά τη μεγάλη διασταύρωση 3,8 εκατ. ΑΦΜ με εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ εντοπίστηκαν αποκλίσεις μεταξύ εσόδων και δαπανών.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στην εφορία, καθώς όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών και της φορολογικής διοίκησης είναι αδύνατο να διαβιώνεις για παράδειγμα με 250.000 ετησίως και να δηλώνεις εισοδήματα 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή τη φάση η φορολογική διοίκηση έχει ζητήσει περαιτέρω στοιχεία από τα τραπεζικά ιδρύματα, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποκλίσεις που καταγράφονται προκαλούν δέος. Για παράδειγμα έχουν εντοπισθεί φορολογούμενοι ακόμη και με μηδενικά εισοδήματα, οι οποίοι με βάση τα στοιχεία των τραπεζών παρουσιάζουν υψηλές δαπάνες μέσω καρτών, ενώ ταυτόχρονα έχουν και μεγάλα εμβάσματα σε λογαριασμούς που τηρούν στο εξωτερικό.

Μετά την ολοκλήρωση και των πρόσθετων ελέγχων, σε κάποιους φορολογουμένους θα κοινοποιηθεί φύλλο ελέγχου (είναι αδύνατο να εκδοθούν 20.000 εντολές ελέγχου) και κάποιοι θα κληθούν να αποδείξουν ότι δεν υπάρχουν φορολογικές παραβάσεις.

Οσοι δεν τα καταφέρουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με ελέγχους σε βάθος πενταετίας, ενώ θα επιβληθούν οι φόροι και τα πρόστιμα που προβλέπονται στις περιπτώσεις απόκρυψης φορολογητέας ύλης.

Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ εσόδων και εξόδων αποκάλυψε η διασταύρωση 3,8 εκατ. ΑΦΜ με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Οπως ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής, συνολικά διασταυρώθηκαν 80 εκατ. δεδομένα σε 3,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις του 2022 με ετήσια οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Συνολικά εντοπίστηκαν 440.000 φορολογούμενοι με αποκλίσεις, εκ των οποίων οι 420.000 είχαν μικρές διαφορές και ενδεχομένως να ελεγχθούν σε δεύτερη φάση.

Με την αντιπαραβολή των εισοδημάτων που δηλώνονται με το κόστος διαβίωσης, όπως αυτό καταγράφεται ηλεκτρονικά, η ΑΑΔΕ είχε ως στόχο να εντοπίσει όσους κρύβουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Συγκεκριμένα αξιοποιήθηκαν στοιχεία από τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, πληρωμών με κάρτες, λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, κινητής τηλεφωνίας αλλά και μια σειρά από πληροφορίες για διάφορες πληρωμές, που συγκρίθηκαν με τα εισοδήματα τα οποία δήλωσαν οι φορολογούμενοι.

Σημειώνεται ότι το επόμενο διάστημα η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε συμφωνία με χρηματοοικονομικούς οργανισμούς του εξωτερικού, όπως η Revolut και η Paypal. Και αυτό καθώς οι Αρχές θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο τμήμα της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης να βρίσκεται στα ανωτέρω «πορτοφόλια».

Ενα στοιχείο ακόμη που δείχνει τη μεγάλη απόκρυψη φορολογητέας ύλης προκύπτει από το δηλωθέν εισόδημα και τις καταναλωτικές δαπάνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το συνολικό δηλωθέν εισόδημα φυσικών προσώπων στην ΑΑΔΕ ανέρχεται σε 84 δισ. ευρώ, ενώ η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ είναι υψηλότερη κατά περίπου 40 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προσμετρηθούν και τα έσοδα από τον τουρισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή