Energean: Ανάπτυξη κοιτασμάτων αερίου στο Μαρόκο

Energean: Ανάπτυξη κοιτασμάτων αερίου στο Μαρόκο

Η Energean αποκτά το 45% στην άδεια Lixus, με προοπτική να φτάσει στο 55% ανάλογα με τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων, καθώς και στο 37,5% στην άδεια Rissana

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επέκταση των δραστηριοτήτων της στο Μαρόκο μέσω της συμμετοχής της στη διαχείριση θαλάσσιων κοιτασμάτων της Chariot ανακοίνωσε η Energean, κίνηση που εντάσσεται στη στρατηγική της εταιρείας να καταστεί ηγέτιδα ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας και παραγωγής στη Μεσόγειο. Η Energean αποκτά το 45% στην άδεια Lixus, με προοπτική να φτάσει στο 55% ανάλογα με τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων, καθώς και στο 37,5% στην άδεια Rissana, αναλαμβάνοντας παράλληλα διαχειριστής (Operator).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, η συμφωνία περιλαμβάνει την ανάπτυξη του εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος Anchois, που περιέχει 18 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και το οποίο βρίσκεται κοντά σε υποδομές για την προμήθεια φυσικού αερίου προς την αγορά του Μαρόκου αλλά και στις διεθνείς αγορές. Το τίμημα ανέρχεται στα 10 εκατ. δολάρια. Εντός του 2024 προγραμματίζεται επιβεβαιωτική γεώτρηση, η οποία στοχεύει σε επιπλέον 11 δισ. κυβικά μέτρα προοπτικών πόρων που θα αξιοποιηθούν μέσω της ανάπτυξης του Anchois. Στις άδειες εντοπίζονται πρόσθετοι σημαντικοί ερευνητικοί στόχοι, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στα διαπιστωμένα κοιτάσματα και σε υποδομές και οι οποίοι αναμένεται να προσθέσουν ελκυστικό και ισορροπημένου ρίσκου δυναμικό για περαιτέρω ανάπτυξη.

Καθοριστική για την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή στην ακτή Ατλαντικού του Μαρόκου χαρακτήρισε τη συμφωνία η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Μαρόκου, δρ Leila Benali. «Καλωσορίζουμε την Energean σε αυτές τις άδειες, καθώς οι σημαντικές επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν θα συνεισφέρουν στην εκμετάλλευση των πόρων της χώρας», τόνισε. Σημαντική για τη χρηματοδότηση του project και το πέρασμά του στην επόμενη φάση της παραγωγής φυσικού αερίου χαρακτήρισε τη συμφωνία η γενική διευθύντρια του εθνικού γραφείου υδρογονανθράκων και ορυκτών του Μαρόκου, Amina Benkhadra. Από πλευράς Energean, o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μαθιός Ρήγας χαρακτήρισε ιδιαίτερα ελκυστικές τις συγκεκριμένες άδειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή