Υπερκαλύφθηκε πάνω από 3 φορές το placement της HELLENiQ ENERGY

Υπερκαλύφθηκε πάνω από 3 φορές το placement της HELLENiQ ENERGY

Συμμετείχαν μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Yπερκαλύφθηκε περισσότερο από τρεις φορές η προσφορά για τη διάθεση του 10% του μετοχικού κεφαλαίου της HELLENiQ ENERGY. Πωλητές ήταν το ελληνικό Δημόσιο και ο όμιλος Λάτση. Το discount επί της χρηματιστηριακής τιμής κλεισίματος στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Πέμπτης είναι μονοψήφιο και η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 7 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο placement συμμετείχαν μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού.

Βασικοί μέτοχοι της HELLENiQ ENERGY (πρώην Ελληνικά Πετρέλαια) είναι η Paneuropean Oil & Industrial Holdings (47%) και το ΤΑΙΠΕΔ (35,5%), ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε θεσμικούς (8,7%) και ιδιώτες (8,8%) επενδυτές. Η Paneuropean προσέφερε το 6% και το ΤΑΙΠΕΔ το 4%. Ως σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ λειτούργησε η Goldman Sachs, ενώ της Paneuropean η JPMorgan. Η συναλλαγή γίνεται με κατάρτιση επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

Οι δύο βασικοί μέτοχοι της εταιρείας επέλεξαν τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία για να προχωρήσουν στην πώληση μέρους των μετοχών τους προκειμένου να επωφεληθούν από το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί διεθνώς για την Ελλάδα. Κλίμα που αποδίδεται τόσο στους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σε τρεις εκ των τεσσάρων βασικών οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, όσο και στην κεκτημένη ταχύτητα που έχει δημιουργήσει η επιτυχημένη διάθεση ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή