Τέλος εποχής για άλλοτε κραταιές καπνοβιομηχανίες

Τέλος εποχής για άλλοτε κραταιές καπνοβιομηχανίες

Η British American Tobacco υποβαθμίζει κατά 31,5 δισ. δολ. την αξία προϊόντων της

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος εποχής για τις άλλοτε κραταιές καπνοβιομηχανίες, οι οποίες αναγκάζονται όπως όλα δείχνουν να προσαρμοστούν στην «έκρηξη» των εναλλακτικών καπνικών προϊόντων που αλλάζουν ραγδαία την κατάσταση στον κλάδο. Η British American Tobacco (BAT) δήλωσε ότι θα υποτιμήσει την αξία κορυφαίων αμερικανικών brands τσιγάρων της, καθώς όλο και περισσότεροι καπνιστές σταματούν το κάπνισμα, επιλέγουν φθηνότερες μάρκες ή στρέφονται σε εναλλακτικά προϊόντα.

Η κατασκευάστρια τσιγάρων όπως τα Camel, Lucky Strike, Pall Mall και Dunhill, η πρώτη από τους κολοσσούς του κλάδου που ομολογεί ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει, θα προβεί σε ταμειακή απομείωση αξίας περίπου 31,5 δισ. δολαρίων, μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. Η ανακοίνωση προκάλεσε τη μείωση της αξίας των εμπορικών σημάτων της κατά περισσότερο από το 1/3 και έριξε την τιμή της μετοχής της εταιρείας κάτω από 8%, καθώς οι ολοένα αυστηρότεροι κανονισμοί και η αυξανόμενη συνειδητοποίηση των κινδύνων για την υγεία πιέζουν την παραδοσιακή δραστηριότητα των καπνοβιομηχανιών.

Στις αιτίες, η μείωση του ποσοστού καπνίσματος στις ΗΠΑ και η στροφή σε εναλλακτικά προϊόντα.

Οι πωλήσεις τσιγάρων μειώνονται καθώς τα ποσοστά καπνίσματος στις ΗΠΑ υποχωρούν και οι αγοραστές στρέφονται στο άτμισμα και σε άλλες εναλλακτικές λύσεις. Η BAT επισήμανε επίσης τις οικονομικές προκλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες –όπου ορισμένοι καταναλωτές εξαιτίας του πληθωρισμού επιλέγουν φθηνότερες μάρκες– και την άνοδο των προϊόντων ατμών μίας χρήσης που ασκούν πίεση στις παραδοσιακές καπνοβιομηχανίες. Η εταιρεία είπε ότι αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με την ευρύτερη απομάκρυνση από το κάπνισμα, σήμαναν ότι θα προσαρμόσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται ορισμένες από τις αμερικανικές επωνυμίες της στον ισολογισμό της, μετατοπίζοντας την αξία τους σε μια πεπερασμένη διάρκεια ζωής 30 ετών.

Ο διευθύνων σύμβουλος Τάντο Μορόκο έκανε λόγο για μια «λογιστική πράξη που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». Αν και δεν πιστεύει ότι τα τσιγάρα θα εξαφανιστούν σε 30 χρόνια, είπε ότι δεν είναι πλέον δυνατό να δικαιολογηθεί μια απροσδιόριστη αξία γι’ αυτές τις μάρκες, που ισοδυναμεί με περίπου 80 δισ. δολάρια στον ισολογισμό της εταιρείας. Οπως και πολλοί ανταγωνιστές, η BAT έχει επενδύσει πολλά σε εναλλακτικές λύσεις καπνίσματος όπως το άτμισμα, φιλοδοξώντας το 50% των εσόδων της να προέρχεται από τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος έως το 2025.

Η BAT, της οποίας το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει τη Newport, την κορυφαία αμερικανική μάρκα τσιγάρων μενθόλης, αντιμετωπίζει επίσης μια προγραμματισμένη απαγόρευση στις ΗΠΑ για τα τσιγάρα με γεύση, τα οποία ξεπερνούν το ήμισυ των πωλήσεων τσιγάρων της στις ΗΠΑ. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων αναμένεται να δημοσιεύσει τον νέο κανονισμό από το επόμενο έτος, αν και δεν θα τεθεί σε ισχύ αμέσως, και η BAT και άλλες εταιρείες καπνού αναμένεται να τον αμφισβητήσουν στο δικαστήριο. Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τσιγάρων στον κόσμο, η ΒΑΤ επεκτάθηκε στις ΗΠΑ το 2017 όταν συμφώνησε να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της Reynolds American, μια συμφωνία που εκείνη την εποχή σηματοδότησε ανανεωμένο ενδιαφέρον μεταξύ των διεθνών παραγόντων στην αγορά καπνού των ΗΠΑ. Κατέβαλε περισσότερα από 49 δισ. δολάρια σε μετρητά και μετοχές εκείνο το έτος για να αποκτήσει σχεδόν το 58% της Reynolds που δεν κατείχε ήδη. Τα τελευταία χρόνια οι καπνοβιομηχανίες προσπάθησαν να στραφούν σε προϊόντα χωρίς καπνό για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα παραδοσιακά τσιγάρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή