Λογαριασμοί ρεύματος: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα νέα έγχρωμα τιμολόγια

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα νέα έγχρωμα τιμολόγια

Στα φετινά επίπεδα οι τιμές του ρεύματος και στις αρχές του 2024

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 15-17 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα διαμορφώνεται -με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- το μέσο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της πλειονότητας των προμηθευτών. Πρακτικά, οι τιμές -χωρίς τις οριζόντιες επιδοτήσεις οι οποίες καταργούνται στις 31 Δεκεμβρίου- διαμορφώνονται στο επίπεδο που κινήθηκαν όλο το 2023.

Αυτό σημαίνει ότι για περίπου 1,2 εκατ. νοικοκυριά (πάνω από το 40%) που είναι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης με ηλεκτρική ενέργεια, ύψους 45-480 ευρώ, που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι τιμές θα διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα.

Μείωση από τη ΔΕΗ

Σημαντική εξέλιξη για μεγάλη μερίδα των καταναλωτών είναι πάντως η κίνηση της ΔΕΗ την περασμένη εβδομάδα να προχωρήσει σε μείωση σχεδόν κατά 40% του σταθερού τιμολογίου (χωρίς αυξομειώσεις καθόλη τη διάρκεια της σύμβασης), το κόστος του οποίου διαμορφώνεται από την προηγούμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στα 17,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 28 που ήταν πριν. Αντίστοιχα, το νυχτερινό τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 16,6 λεπτά, έναντι 24 που ήταν η προηγούμενη τιμή (μείωση 30%).

Το τιμολόγιο αυτό, το οποίο (όπως και όλα τα σταθερά τιμολόγια) θα επισημαίνεται με μπλε χρώμα, μπορεί να προτιμήσουν καταναλωτές που επιθυμούν -ανεξάρτητα από την εξέλιξη (προς τα πάνω ή προς τα κάτω) των τιμών της ενέργειας στη διεθνή και την ελληνική αγορά- να έχουν σταθερή χρέωση, η οποία με τα τωρινά δεδομένα είναι υψηλότερη από τα κυμαινόμενα τιμολόγια, αλλά δεν απέχει δραματικά από αυτά.

Ακόμη μια σημαντική διαφορά των σταθερών, μπλε τιμολογίων από τα κυμαινόμενα είναι ότι όσοι υπογράψουν τέτοια συμβόλαια δεν θα μπορούν να τα σπάσουν δωρεάν πριν από τη λήξη τους (θα πρέπει να πληρώσουν πέναλτι), ενώ σε όλα τα υπόλοιπα η μετακίνηση σε άλλο τιμολόγιο ή προμηθευτή παραμένει δωρεάν.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το πλαίσιο για τα τιμολόγια ρεύματος το 2024 διαμορφώνεται ως εξής:

Από 1-1-2024 θα υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων:

  • Το σταθερό τιμολόγιο, με μπλε σήμανση και σταθερή τιμή προμήθειας (€/kWh) για όλη την περίοδο της σύμβασης.
  • Το ειδικό κοινό τιμολόγιο, με πράσινη σήμανση, στο οποίο ο προμηθευτής θα ανακοινώνει την τιμή χρέωσης έως την πρώτη ημέρα του μήνα εφαρμογής, δηλαδή οι καταναλωτές θα γνωρίζουν κάθε 1η του μηνός την τιμή που θα πληρώνουν.
  • Τα λοιπά κυμαινόμενα τιμολόγια, με κίτρινη σήμανση, στα οποία περιλαμβάνονται τα τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση προμήθειας (€/kWh), όπου η τιμή μεταβάλλεται σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Τα δυναμικά τιμολόγια, με πορτοκαλί σήμανση, στα οποία περιλαμβάνονται τα τιμολόγια των οποίων η τιμή μεταβάλλεται με βάση τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ημέρας. Προϋπόθεση για να προσφερθούν τα συγκεκριμένα τιμολόγια είναι η ύπαρξη έξυπνου μετρητή.

Η συζήτηση το τελευταίο διάστημα επικεντρώθηκε στο πράσινο τιμολόγιο, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να μεταφερθεί σε αυτό το σύνολο των καταναλωτών από 1.1.2024. Εκτιμάται ότι στο πράσινο τιμολόγιο θα μεταφερθεί περίπου το 70% των καταναλωτών, καθώς σε αυτό μεταφέρονται όλοι εκτός από όσους έχουν συμβόλαια με σταθερή τιμή κιλοβατώρας και εκείνους που θα δηλώσουν ρητά στον προμηθευτή τους ότι δεν επιθυμούν το πράσινο τιμολόγιο και επιλέξουν κάποιο άλλο από τα διαθέσιμα στην αγορά.

Οπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, το βασικό όφελος για τους καταναλωτές που θα επιλέξουν το πράσινο τιμολόγιο είναι ότι θα γνωρίζουν εκ των προτέρων, την πρώτη ημέρα κάθε μήνα, την τιμή χρέωσης του μήνα και έτσι θα έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν τις προσφορές των προμηθευτών και να επιλέγουν την καλύτερη.

Επιπλέον, στους λογαριασμούς ρεύματος και στα άλλα μηνύματα των προμηθευτών (sms και e-mail) εισάγεται κωδικός QR (και link) με παραπομπή στον ιστότοπο δημοσίευσης του εργαλείου σύγκρισης τιμών της ΡΑΑΕΥ, ώστε οι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα να επαληθεύουν την τιμή του κάθε μήνα για το ειδικό κοινό τιμολόγιο και να συγκρίνουν με το σύνολο των προσφερόμενων τιμολογίων των προμηθευτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή