Το 82% των εργοδοτών δεν βρίσκει εξειδικευμένους εργαζομένους στην Ελλάδα

Το 82% των εργοδοτών δεν βρίσκει εξειδικευμένους εργαζομένους στην Ελλάδα

Στις υπηρεσίες επικοινωνίας υπάρχουν οι περισσότερες πιθανότητες για προσλήψεις κατά το α΄ τρίμηνο της νέας χρονιάς

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιστορικό υψηλό στη δυσκολία εύρεσης ταλέντων καταγράφει για το πρώτο τρίμηνο του 2024 η έρευνα του ομίλου Manpower για τη χώρα μας, την ίδια στιγμή που οι Ελληνες εργοδότες είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι ως προς την πορεία της απασχόλησης για το ίδιο διάστημα. Συγκεκριμένα, το 82% των εργοδοτών αναφέρει δυσκολία στην εύρεση ταλέντων έναντι 77% το 2023, ενώ οι προοπτικές προσλήψεων εκτιμώνται μεν στο +12%, όμως αυτό κατατάσσει τη χώρα μας στην 5η χειρότερη θέση από τα 41 κράτη που συμμετείχαν στην έρευνα, με τον παγκόσμιο μέσο όρο να βρίσκεται στο +26%.

Σε εγχώριο επίπεδο, η έρευνα της Manpower πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά με τη συμμετοχή 525 εργοδοτών και για το α΄ τρίμηνο της επόμενης χρονιάς καταγράφει πως το 28% των ερωτηθέντων αναμένει αύξηση στον αριθμό των απασχολουμένων. Το υπόλοιπο 69% προβλέπει είτε διατήρηση των ίδιων θέσεων εργασίας (51%) είτε μείωση προσωπικού (18%). Οι Ελληνες εργοδότες, σε σχέση με τις στρατηγικές τους προτεραιότητες για την επόμενη χρονιά, μόλις σε ποσοστό 24% δήλωσαν ότι προτάσσουν την ευημερία των εργαζομένων. Το 21% των ερωτηθέντων προτάσσει την εύρεση εξειδικευμένων εργαζομένων και το ίδιο ποσοστό συναντάται και στον τομέα της πράσινης μετάβασης, που επίσης δείχνει να αποτελεί σημαντική προτεραιότητα.

Οσο για την έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων, οι εκτιμήσεις των Ελλήνων εργοδοτών είναι πως και το πρώτο τρίμηνο του 2024 η δυσκολία στην εύρεση ταλέντων αποτελεί σε ποσοστό 82% (από 77% που ήταν το 2023) το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο αντίστοιχος παγκόσμιος μέσος όρος είναι της τάξεως του 75%.

Σε σχέση με τους επιμέρους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, η έρευνα δείχνει ότι στις υπηρεσίες επικοινωνίας υπάρχουν οι περισσότερες πιθανότητες για προσλήψεις κατά το α΄ τρίμηνο της νέας χρονιάς, που ανέρχονται στο +33%. Επονται οι τομείς των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας (+24%), ενώ αντίστοιχες προοπτικές προσλήψεων υπάρχουν για την υγεία και τις βιοεπιστήμες καθώς και για τη βιομηχανία και τις κατασκευές (14%).

Η πληροφορική βρίσκεται στο +11%, όμως στον συγκεκριμένο κλάδο η ζήτηση για ταλέντα ξεπερνάει την προσφορά. Είναι ενδεικτικό πως 74% των εργοδοτών που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο δηλώνουν δυσκολία στην εύρεση των ταλέντων που χρειάζονται. Γι’ αυτό και οι καθαρές προοπτικές απασχόλησης στον τομέα της πληροφορικής είναι κατά 21 μονάδες μειωμένες σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και κατά 16 μονάδες μικρότερες συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πριν από ένα έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή