Φορολογικές απάτες με εικονικές επιχειρήσεις

Φορολογικές απάτες με εικονικές επιχειρήσεις

69 εταιρείες-μαϊμού έλαβαν 44 επιστροφές ΦΠΑ ύψους 5,4 εκατ. και πήραν 133 επιστρεπτέες προκαταβολές

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέστησαν 69 εικονικές εταιρείες, έλαβαν 44 επιστροφές ΦΠΑ συνολικού ύψους 5,4 εκατ. ευρώ, άνοιξαν 131 τραπεζικούς λογαριασμούς και πήραν 133 επιστρεπτέες προκαταβολές στο πλαίσιο ενίσχυσής τους την περίοδο της πανδημίας. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα είχαν προχωρήσει στη σύσταση 30 εταιρειών (με ΑΦΜ και κωδικούς Taxisnet) προκειμένου να ενταχθούν σε επιδοτούμενο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πρόκειται για ένα οργανωμένο κύκλωμα ή, όπως αναφέρεται από τις αρχές, εγκληματική οργάνωση που δούλευε μεθοδικά και υφάρπαζε από το κράτος σημαντικά ποσά. Μάλιστα από τις έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι η οργάνωση διέπραττε φορολογικές απάτες με λεία άνω των 15 εκατ. ευρώ.

Οπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, με πλαστά έγγραφα, δραστηριοποιούνταν στη διασυνοριακή απάτη στον ΦΠΑ και στη λήψη επιστρεπτέων προκαταβολών μέσω της σύστασης εικονικών επιχειρήσεων.

Ωστόσο, την περασμένη Δευτέρα συνελήφθησαν 11 άτομα, από τα οποία τα 10 είναι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα τρία αρχηγικά, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 23 άτομα.

Οι συγκεκριμένοι είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με συγκεκριμένη δομή και οργάνωση, με σκοπό τη συγκάλυψη της μη απόδοσης ΦΠΑ ή της παράνομης θεμελίωσης δικαιώματος επιστροφής ΦΠΑ, την είσπραξη παράνομου οικονομικού οφέλους και την παρακράτηση παράνομων οικονομικών ενισχύσεων από τα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσω ανύπαρκτων εταιρειών εμπορίας προϊόντων τεχνολογίας ή νομικών προσώπων που έχουν τα χαρακτηριστικά του «εξαφανισμένου εμπόρου».

Επίσης, χρησιμοποιούσαν πλαστά έγγραφα και ψευδείς δηλώσεις για τη σύσταση των εταιρειών, ενώ υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις μισθωτηρίων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Δήλωναν ως έδρες των εταιρειών χώρους στους οποίους δεν εμφανίζονταν και δεν είχαν εμπορική δραστηριότητα.

Χρησιμοποιούσαν «αχυρανθρώπους» ή στοιχεία φυσικών προσώπων ως διαχειριστές ή εκπροσώπους των εταιρειών. Μέσω των στοιχείων αυτών απέδιδαν ΑΦΜ και αποκτούσαν κωδικούς Taxisnet, καταχώριζαν τα στοιχεία στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, δήλωναν σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες δήθεν μισθώσεις επαγγελματικών χώρων-εδρών των εταιρειών, υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις και αιτούνταν τις σχετικές αιτήσεις χορήγησης ενισχύσεων για επιστρεπτέα προκαταβολή.

Ετσι, προχωρούσαν σε άνοιγμα εταιρικών τραπεζικών λογαριασμών και συνδεόμενων με αυτούς τραπεζικών καρτών και εξέδιδαν κωδικούς ηλεκτρονικής τραπεζικής. Ειδικότερα, ως προς την απάτη που αφορά τον ΦΠΑ, οι εταιρείες που διαχειρίζονταν τα μέλη εξέδωσαν εικονικά παραστατικά αξίας ΦΠΑ 16.000.426 ευρώ και έλαβαν εικονικά παραστατικά αξίας 13.545.119 ευρώ, για συναλλαγές στο εσωτερικό και για ενδοκοινοτικές παραδόσεις, ενώ πραγματοποιούσαν τις αντίστοιχες τραπεζικές καταβολές για την προσχηματική εξόφληση της αξίας των εικονικών τιμολογίων και υπέβαλλαν ψευδείς δηλώσεις ΦΠΑ. Μέσω αυτής της διαδικασίας τα μέλη εισέπραξαν συνολικά 5.426.106 ευρώ ως επιστροφή ΦΠΑ για εικονικές παραδόσεις εμπορευμάτων, ενώ, όπως προέκυψε, εισήγαγαν από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης προϊόντα αξίας 70.000.000 ευρώ, καταφέρνοντας να οικειοποιηθούν τον αναλογούντα ΦΠΑ αξίας 13.548.387 ευρώ.

Για τη νομιμοποίηση των εσόδων τους είχαν εγκαταστήσει ένα διατραπεζικό κανάλι αποτελούμενο από 131 τραπεζικούς λογαριασμούς. Μέσω αυτών και πραγματοποιώντας 52.539 τραπεζικές συναλλαγές μετέφεραν τα ποσά που εισέπραξαν από 133 επιστρεπτέες προκαταβολές και 44 επιστροφές ΦΠΑ σε λογαριασμούς εταιρειών που εδρεύουν σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δραστηριοποιούνται στο εμπόριο συσκευών τεχνολογίας. Επίσης, προέβαιναν στην αγορά πολυτελών οχημάτων και προϊόντων τεχνολογίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή