Σε ποιους νέους ΚΑΔ γίνεται υποχρεωτικό το POS

Σε ποιους νέους ΚΑΔ γίνεται υποχρεωτικό το POS

Επεκτείνεται η υποχρέωση αποδοχής πληρωμών με κάρτα, σύμφωνα με ΚΥΑ που υπέγραψαν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών. Οι επαγγελματίες θα υποχρεούνται να αποδέχονται τόσο πληρωμές με κάρτες όσο και υπηρεσίες άμεσης πληρωμής

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ακόμα 35 κλάδους της ελληνικής οικονομίας επεκτείνεται η υποχρέωση αποδοχής πληρωμών με κάρτα (χρεωστική ή πιστωτική), σύμφωνα με ΚΥΑ που υπέγραψαν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση, την οποία συνυπέγραψαν ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, προβλέπει μεταξύ άλλων εκ βάθρων αναθεώρηση προηγούμενων ρυθμίσεων για την αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα, καθώς και άλλες σύγχρονες μεθόδους.

Από 1ης Ιανουαρίου 2024, οι επαγγελματίες σε όλους τους κλάδους λιανικής και παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές, θα υποχρεούνται να αποδέχονται τόσο πληρωμές με κάρτες όσο και υπηρεσίες άμεσης πληρωμής, με μεταφορά χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών, όπως η υπηρεσία IRIS online payments.

Πίνακας με τους επιπλέον ΚΑΔ 

Σε ποιους νέους ΚΑΔ γίνεται υποχρεωτικό το POS-1

«Προτεραιότητά μας είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, η διευκόλυνση και η προστασία του καταναλωτή», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Η επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής είναι κρίσιμη για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, των συνεπών φορολογουμένων αλλά και των επιχειρήσεων, στο μέτρο που οι ηλεκτρονικές πληρωμές εξασφαλίζουν την ασφάλεια των συναλλαγών και τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων», τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών επισήμανε πως «εκσυγχρονίζουμε το πεδίο των καθημερινών εμπορικών και καταναλωτικών δραστηριοτήτων και αναβαθμίζουμε τη διαφάνεια και την ασφάλεια των συναλλαγών, καθιστώντας ασφυκτικά πλέον τα περιθώρια για τη φοροδιαφυγή, η οποία ευδοκιμεί με τη χρήση χρήματος σε φυσική μορφή».

Σημειώνεται πως η ΚΥΑ είναι άμεσης εφαρμογής για την επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών στο σύνολο της αγοράς.

Εξαιρέσεις από κυρώσεις

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, η απόφαση ορίζει ότι για το χρονικό διάστημα από 1 Φεβρουαρίου 2024 έως και 1 Μαρτίου 2024 αναστέλλεται κατ’ εξαίρεσιν η επιβολή προστίμου στους νέους υπόχρεους, εφόσον αποδεδειγμένα έχουν προμηθευθεί τερματικά αποδοχής καρτών έως και 31 Ιανουαρίου 2024 και τελούν εν αναμονή για την εγκατάστασή τους στην επιχείρησή τους.

Από τους δικαιούχους πληρωμής με ηλεκτρονικά μέσα βάσει της ΚΥΑ εξαιρούνται α) τα άτομα με αναπηρία όρασης με πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, και β) τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης προϊόντων έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT