Εθνική Τράπεζα: Κατεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης φέτος στο 2,1%

Εθνική Τράπεζα: Κατεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης φέτος στο 2,1%

Λόγω υποχώρησης των δημοσίων επενδύσεων, συρρίκνωσης των εξαγωγών αγαθών και ήπιας ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 2,1% προβλέπει η Εθνική Τράπεζα ότι θα διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος, αναθεωρώντας προς τα κάτω προηγούμενη εκτίμησή της, ενώ για το 2024 προβλέπει επιτάχυνση στο 2,7% ετησίως.

Σε ανάλυση της τράπεζας που δημοσιεύθηκε χθες, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του γ΄ τριμήνου από την ΕΛΣΤΑΤ (2,1% ετησίως), αναφέρεται ότι η επιβράδυνση που σημειώθηκε οφείλεται κυρίως στους εξής παράγοντες:

1. Υποχώρηση των δημοσίων επενδύσεων λόγω μετάθεσης των σχετικών δαπανών, όσο και της δημόσιας κατανάλωσης, με συνολική επίπτωση 0,5 ποσοστιαίας μονάδας στην ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ.

2. Συρρίκνωση των εξαγωγών αγαθών λόγω στασιμότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και πιο αδύναμων εσόδων από εξαγωγές υπηρεσιών, πλην τουρισμού.

3. Πιο ήπια ανοδική δυναμική του ΑΕΠ το α΄ εξάμηνο.

Οι αναλυτές (επικεφαλής οικονομολόγος Νίκος Μαγγίνας) αναμένουν επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο στο 0,7% σε τριμηνιαία βάση (1,8% ετησίως), συντείνοντας σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1% για το σύνολο του 2023, λόγω:

• Της μετάθεσης από το γ΄ τρίμηνο δημόσιας κατανάλωσης και κεφαλαιουχικών δαπανών, συμπεριλαμβανομένων δαπανών στήριξης και αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν στη Θεσσαλία.

• Της επιταχυνόμενης αύξησης της απασχόλησης κατά 3,5% ετησίως τον Οκτώβριο, από 0,9% το β΄ τρίμηνο.

• Της επιβράδυνσης των εμπορευματικών εισαγωγών λόγω και της ήδη σημαντικής συσσώρευσης αποθεμάτων κατά το γ΄ τρίμηνο.

• Της ανθεκτικότητας που εμφανίζουν οι διαθέσιμοι δείκτες συγκυρίας και οι πρόδρομοι δείκτες δραστηριότητας, με τη μεταποιητική παραγωγή να αυξάνεται εντυπωσιακά κατά 9,7% ετησίως τον Οκτώβριο.

«Η επιτάχυνση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, η ενδυνάμωση της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, η περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού και ο θετικός αντίκτυπος της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας στην ελκυστικότητα των ελληνικών χρεογράφων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων και τις γενικότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες προμηνύουν ακόμη ισχυρότερη ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία το 2024, η οποία εκτιμάται στο 2,7% ετησίως», αναφέρει η ανάλυση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή