Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Attica Group – Ναυπηγείων Ελευσίνας

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Attica Group – Ναυπηγείων Ελευσίνας

Μεταξύ άλλων προβλέπεται αποκλειστικότητα για τις εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν στις ελληνικές ναυπηγικές υποδομές

2' 6" χρόνος ανάγνωσης

Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας έχει προγραμματιστεί να προχωρήσουν σήμερα, παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης, Εργασίας και Ναυτιλίας, η ακτοπλοϊκή Attica Group και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Το μνημόνιο αφορά την προώθηση των δύο ομίλων να συνεργαστούν τόσο για τη συντήρηση όσο και για την εγκατάσταση νέων μηχανών διπλού καυσίμου σε επιλεγμένα πλοία του στόλου των 45 ιδιόκτητων επιβατηγών και οχηματαγωγών, που ελέγχει η Attica Group μετά και την απορρόφηση της ΑΝΕΚ. Προοπτικά δε, περιλαμβάνει και τη ναυπήγηση νεότευκτων πλοίων για τις γραμμές του Αιγαίου.

Η συμφωνία προβλέπει και ρήτρα αποκλειστικότητας υπέρ των Ναυπηγείων Ελευσίνας για εργασίες και ναυπήγησης που δύνανται να φέρουν σε πέρας με βάση τον υπάρχοντα εξοπλισμό αλλά και εκείνων που θα αποκτήσουν στο πλαίσιο του επενδυτικού τους προγράμματος. Εφόσον δηλαδή έχουν τις υποδομές και την τεχνογνωσία τα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα είναι οι γιάρδες πρώτης επιλογής για το επενδυτικό πρόγραμμα της Attica Group. Στην εκδήλωση της υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας αναμένεται να παραστεί και ο Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης. Υπενθυμίζεται πως η αμερικανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα DFC (U.S. International Development Finance Corporation – DFC) έχει υπογράψει σύμβαση δανειοδότησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας με ομολογιακό δάνειο ύψους 125 εκατ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση μέρους των επενδυτικών και άλλων δαπανών του σχεδίου ανάταξης των ναυπηγείων.

Η Attica μετά και την απορρόφηση της ΑΝΕΚ έχει δρομολογήσει επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το επενδυτικό πλάνο έχει σχεδιαστεί από το management της Attica Group σε συνεργασία με τη Lloyd’s Register και προβλέπει τρία στάδια: το πρώτο, το οποίο ήδη υλοποιείται, αφορά άμεσες ενέργειες περαιτέρω περιβαλλοντικού εξορθολογισμού του στόλου με συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 160 εκατ., το δεύτερο την εγκατάσταση σε επιλεγμένα πλοία μηχανών διπλού καυσίμου με προϋπολογισμό 400 εκατ. έως το 2026-2027 και το τρίτο τη ναυπήγηση νέων πλοίων που θα συμμορφώνονται 100% με τους διεθνείς κανονισμούς για ελαχιστοποίηση ή και μηδενισμό των εκπομπών άνθρακα, προϋπολογισμού 500 εκατ. έως το 2029.

Προϋπόθεση για την υλοποίηση του συγκεκριμένου ναυπηγικού προγράμματος της Attica Group στην Ελευσίνα αποτελεί η ολοκλήρωση των απαραίτητων επενδύσεων εκσυγχρονισμού των υποδομών και του εξοπλισμού των ναυπηγείων που έχει ξεκινήσει, αλλά και η εξασφάλιση πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν ως στόχο την επιτάχυνση της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την ελληνική ακτοπλοΐα. Σημειώνεται πως ήδη η Ιταλία έχει εξασφαλίσει εξαίρεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού από τις πρόνοιες περί απαγόρευσης κρατικών επιδοτήσεων για να χρηματοδοτήσει με κονδύλια ύψους 500 εκατ. ευρώ το «πρασίνισμα» του ακτοπλοϊκού της στόλου. Σχετικά, κυβερνητικές πηγές δηλώνουν χαρακτηριστικά στην «Κ» πως «ό,τι πήρε η Ιταλία θα το πάρουμε κι εμείς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT