JP Morgan: Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες

JP Morgan: Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες

Βλέπει σημαντικές βελτιώσεις στα κεφάλαια, στην ποιότητα του ενεργητικού, στο προφίλ χρηματοδότησης και στην πιστωτική επέκταση

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή «ψήφο εμπιστοσύνης» στις ελληνικές τράπεζες δίνει η JP Morgan καθώς συμβουλεύει τους επενδυτές να επικεντρωθούν στις ευκαιρίες που προσφέρουν, τη στιγμή που ήδη αποτελούν για την ίδια ένα από τα κορυφαία «στοιχήματα» του 2024. Το μακροοικονομικό περιβάλλον σε συνδυασμό με τις σημαντικές βελτιώσεις στα κεφάλαια, την ποιότητα του ενεργητικού, το προφίλ χρηματοδότησης, την πιστωτική επέκταση που αναμένεται αλλά και την επιστροφή στη διανομή μερισμάτων έπειτα από πολλά χρόνια, στηρίζουν τις πολύ ισχυρές προοπτικές του κλάδου, κάτι που ακόμα δεν έχει αποτιμηθεί από την αγορά, όπως εκτιμά.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η JP Morgan, η δυναμική των καθαρών επιτοκιακών εσόδων των ελληνικών τραπεζών ήταν πολύ ισχυρή, σημειώνοντας αύξηση 47% σε ετήσια βάση το γ΄ τρίμηνο του 2023, αντανακλώντας την υψηλή μόχλευση των επιτοκίων του κλάδου καθώς και την αύξηση των δανείων. Αν και τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα θα εξομαλυνθούν το 2025 λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων της ΕΚΤ, ωστόσο οι αποδόσεις ενεργητικού στην Ελλάδα θα είναι σταθερά υψηλότερες από την Ευρωζώνη.

Παράλληλα, η JP Morgan τονίζει πως το προφίλ χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί σημαντικά, με τη χρηματοδότηση πλέον να στρέφεται σε μεγάλο βαθμό προς τις φθηνές καταθέσεις πελατών (73% του συνόλου των υποχρεώσεων και των ιδίων κεφαλαίων). Επειτα από εκροές σχεδόν 120 δισ. ευρώ από την κορυφή έως το «ναδίρ» του 2015, οι καταθέσεις επέστρεψαν με σωρευτικές εισροές 61 δισ. ευρώ, κυρίως από τα νοικοκυριά. Συνεπώς, οι δείκτες δανείων προς καταθέσεις έχουν βελτιωθεί σε κάτω του 80% από το υψηλό του 140%, εν μέρει λόγω της αύξησης των καταθέσεων, αλλά και λόγω της χαμηλής αύξησης των δανείων και της πρόσφατης εκκαθάρισης των NPEs.

Κατά την αμερικανική τράπεζα, το beta των καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών, δηλαδή το ποσοστό από τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ που έχει «περάσει» στα επιτόκια καταθέσεων (στο 10% σήμερα), αναμένεται να αυξηθεί, ωστόσο η δομή της ελληνικής αγοράς θα περιορίσει τον αντίκτυπο στα κόστη των τραπεζών. Ειδικότερα, όπως σημειώνει, οι περισσότερες καταθέσεις στην Ελλάδα είναι λιανικής και είναι σε μεγάλο βαθμό «παρκαρισμένες» σε λογαριασμούς όψεως. Οι περισσότερες εκροές κατά τη διάρκεια της κρίσης προήλθαν από προθεσμιακές καταθέσεις, ενώ οι περισσότερες εισροές από τότε έγιναν σε λογαριασμούς όψεως.

Επιπλέον, έπειτα από χρόνια ισχυρών πιέσεων, η καθαρή πιστωτική επέκταση δείχνει σημάδια ανάκαμψης, αν και απέχει ακόμη από τα ιστορικά επίπεδα. Η JP Morgan προβλέπει αύξηση δανείων κατά 5%-9% σε μέσο όρο ετησίως έως το 2025, η οποία και είναι εμφανώς πάνω από τα ιστορικά επίπεδα.

Επίσης, σημαντική είναι η βελτίωση και στην ποιότητα του ενεργητικού, καθώς οι ελληνικές τράπεζες με τη βοήθεια και του προγράμματος «Ηρακλής» έχουν μειώσει τα NPEs στα 10 δισ. ευρώ από περισσότερα από 100 δισ. ευρώ το 2016, και πλέον έχουν όλες μονοψήφιο δείκτη NPE. Παράλληλα, οι τάσεις σχηματισμού οργανικών NPE έχουν βελτιωθεί επίσης, με τον ακαθάριστο σχηματισμό νέων NPE να μειώνεται σε βιώσιμη βάση.

Τέλος, η JP Morgan επισημαίνει πως τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών είναι σημαντικά ισχυρότερα, ανοίγοντας τον δρόμο για διανομή μερίσματος από το 2024. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το 2024 ο δείκτης CET1 (fully loaded) θα διαμορφωθεί στο 19,6% για την Εθνική, στο 16,9% για τη Eurobank, στο 15,9% για την Alpha Bank και στο 14,2% για την Πειραιώς. Αναμένει πως θα διανείμουν σε μέσο όρο το 30% των κερδών του 2023, με τη μερισματική απόδοση να διαμορφώνεται στο 4%, ενώ τα επόμενα χρόνια οι διανομές θα είναι υψηλότερες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT