ΕΥΔΑΠ: Νέες επενδύσεις και χωρική επέκταση

ΕΥΔΑΠ: Νέες επενδύσεις και χωρική επέκταση

Αναλαμβάνει την αρμοδιότητα ύδρευσης και αποχέτευσης σε Κορινθία, Βοιωτία και Φωκίδα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον τριπλασιασμό των επενδύσεών της σε υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης σε βάθος δεκαετίας ανακοίνωσε χθες η ΕΥΔΑΠ. Αίνιγμα ωστόσο παραμένει το πώς η εταιρεία θα διαχειριστεί την επερχόμενη ανάληψη της αρμοδιότητας ύδρευσης αποχέτευσης σε Κορινθία, Βοιωτία και Φωκίδα, η οποία δρομολογείται με νομοθετική παρέμβαση. Αλλαγές στα τιμολόγια πάντως δεν αναμένονται άμεσα, καθώς δεν έχουν ακόμα εξειδικευτεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος οι νέοι κανόνες.

Η ηγεσία της ΕΥΔΑΠ παρουσίασε χθες τον προγραμματισμό της για το επόμενο έτος. Η επόμενη χρονιά θα έχει δύο ιδιαιτερότητες για την εταιρεία: για πρώτη φορά η δραστηριότητά της θα ελέγχεται από ρυθμιστική αρχή (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, ΡΑΑΕΥ). Επιπλέον, με νομοθετική ρύθμιση θα της ανατεθεί η αρμοδιότητα ύδρευσης και αποχέτευσης σε περιοχές εκτός Αττικής (σήμερα μόνο κατ’ εξαίρεση η ΕΥΔΑΠ παρέχει νερό εκτός Αττικής, λ.χ. σε περιοχές των Οινοφύτων).

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χάρης Σαχίνης, ανέφερε ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία η ΕΥΔΑΠ θα τριπλασιάσει τις επενδύσεις της, οι οποίες θα αγγίξουν το 1,85 δισ. ευρώ.

Από αυτά, περίπου 900 εκατ. ευρώ αφορούν τα έργα αποχέτευσης (δίκτυο και βιολογικοί καθαρισμοί) στην Ανατολική Αττική, περίπου 400 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης για τη μείωση των διαρροών, περίπου 350 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για έργα μετασχηματισμού, ενεργειακά έργα κ.ο.κ. και 200 εκατ. ευρώ για άλλα έργα αποχέτευσης. Πάντως για την επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής, όπως ανέφερε ο κ. Σαχίνης, θα πρέπει πρώτα να εκδοθεί απόφαση από το ΥΠΕΝ για το πώς θα γίνεται ανάκτηση του κόστους υπηρεσιών ύδρευσης.

Οσον αφορά πάντως τα έργα στην Ανατολική Αττική (αφορούν 400.000 πολίτες), για την απουσία των οποίων η Ελλάδα καταβάλλει ευρω-πρόστιμο, η πρόοδος είναι αργή: σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη το 52% και σε φάση ωρίμανσης το 48%, με την εταιρεία να τοποθετεί την ολοκλήρωση και λειτουργία τους ασαφώς μέσα στην τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδο (δηλαδή έως το 2027). Πάντως από σήμερα η εταιρεία αναλαμβάνει τη λειτουργία του βιολογικού σταθμού Κορωπίου, που κατασκευάστηκε από την Περιφέρεια. Επίσης, η εταιρεία μελετά και τον τρόπο εξυπηρέτησης του Ελληνικού, όπου θα εγκατασταθούν 14.000 παροχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή