Η ΕΚΤ δεν βιάζεται

Μέχρι να ξεκινήσουν οι μειώσεις επιτοκίων θα υπάρξει μια μακρά περίοδος ανάπαυλας, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mία ημέρα μετά τον πρόωρο εορτασμό των Χριστουγέννων από τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος αναφέρθηκε σε επικείμενες μειώσεις επιτοκίων, η ομόλογός του στην Ευρωζώνη Κριστίν Λαγκάρντ επέλεξε διαφορετική «παράσταση», που παραπέμπει στον ρόλο του μοναχικού κινηματογραφικού πλάσματος Γκριντς. Η παράδοξη άρνηση της ΕΚΤ ακόμη και να συζητήσει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της έρχεται σε αντίφαση με τις δικές της προβλέψεις περί ασθενικής ανάπτυξης και μειούμενου πληθωρισμού – αυτοί ακριβώς οι παράγοντες θα την υποχρεώσουν να ακολουθήσει τη Fed το 2024.

Η Κριστίν Λαγκάρντ θέλει να χαλαρώσει λίγο παραπάνω και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ανάμεσα στη φρενίτιδα των αυξήσεων του κόστους δανεισμού, που ώθησε τα επιτόκια στο 4%, και στην απαρχή των μειώσεών τους θα υπάρξει μια μακρά περίοδος ανάπαυλας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία δεν έθιξε καν το ενδεχόμενο ποσοτικής χαλάρωσης, προφανώς γιατί και ο πληθωρισμός είναι υπερδιπλάσιος του 2% του στόχου της.

Ο Τζερόμ Πάουελ διαφωνεί με την άποψη της μεταβατικής περιόδου και μετά τη συνεδρίαση της Fed την Τετάρτη διασαφήνισε ότι ενδέχεται να ακολουθήσουν τουλάχιστον τρεις περικοπές στο κόστος δανεισμού το 2024. Επίσης, αναφέρθηκε στον κίνδυνο αυτή η αναμονή μέχρι την επόμενη φάση να κρατήσει πολύ και η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής τελικώς να ανακόψει την οικονομική ανάπτυξη. Τα σχόλιά του πυροδότησαν ένα ευρύτατο ράλι στις αγορές, το οποίο εκτίναξε τον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500 σε καινούργια πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης και της επανεπένδυσης μερισμάτων. Οι δε επενδυτές στοιχημάτισαν ότι η τράπεζα θα προβεί σε έξι περικοπές, σύμφωνα με τις τιμές παραγώγων που συγκέντρωσε το LSEG. O πρόεδρος της Fed είναι ξεκάθαρα εστιασμένος στο να αποτρέψει μια ύφεση το 2024, μια χρονιά συνώνυμη των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Η δε πρόεδρος της ΕΚΤ προβληματίζεται περισσότερο με τον αμετακίνητο πληθωρισμό, τον δημιουργούμενο από τη δυναμική αύξηση των μισθών. Παρά ταύτα, οι ίδιες οι προβλέψεις της ΕΚΤ δηλώνουν ότι θα πρέπει να αμβλύνει τη σκληρή στάση της. Ο βασικός πληθωρισμός θα μειωθεί από το 5,4% φέτος στο 2,7% το 2024, προτού εξασθενήσει σε σχεδόν 2% το 2025, όπως εκτιμά η ΕΚΤ. Εν τω μεταξύ, η Ευρωζώνη προβλέπεται να αναπτυχθεί μόλις 0,8% το 2024 έναντι του 1% της εκτίμησης του Σεπτεμβρίου. Οι αγορές παραγώγων στοιχηματίζουν πως η ΕΚΤ, ακολουθώντας τη Fed, θα κάνει την πρώτη μείωση τον Μάρτιο και σταδιακά θα φθάσουν τα επιτόκια του ευρώ στο 2,5% στη λήξη του 2024. Λόγω των δυσοίωνων προοπτικών της Ευρώπης, η Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει να αναδιπλωθεί για να αποφύγει τη θύελλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT