Landis+Gyr: 80 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν οι πωλήσεις και 7,2 εκατ. ευρώ τα κέρδη

Landis+Gyr: 80 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν οι πωλήσεις και 7,2 εκατ. ευρώ τα κέρδη

Αιχμή του δόρατος οι μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Οι επενδύσεις στην παραγωγή φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τζίρο που άγγιξε τα 260 εκατ. ευρώ έκλεισε η οικονομική χρήση 2022/2023 (1/4/2022-31/3/2023) για τη Landis+Gyr στην Ελλάδα, με αύξηση 44,1% σε σχέση με τη χρήση 2021/2022. 

Η αύξηση του κύκλου εργασιών οφείλεται κυρίως στην αύξηση της παραγωγής των οικιακών μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας (οικογένεια Resdiential) καθώς και στην ουσιαστική έναρξη της παραγωγής των μετρητών φυσικού αερίου (οικογένεια GAS).

Επίσης τα μικτά αποτελέσματα της εταιρείας ανήλθαν σε 13,89 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 243,5%, τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν στα 12,72 εκατ. ευρώ (από 4,63 εκατ. ευρώ στη χρήση 2021/2022), με την καθαρή κερδοφορία να διαμορφώνεται σε 9,48 εκατ. ευρώ έναντι 2,28 εκατ. ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση.

Αναφορικά με τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη χρήση 2022-2023, αυτές αφορούν κυρίως σε προσθήκες μηχανολογικού εξοπλισμού απαραίτητου για την παραγωγική διαδικασία της εταιρείας, μεταξύ άλλων: 2,856 εκατ. ευρώ για προσθήκες, τροποποιήσεις, βελτιώσεις μηχανολογικού εξοπλισμού στις παραγωγικές γραμμές των οικιακών καθώς και των βιομηχανικών μετρητών, 1,131 εκατ. ευρώ για τη νέα γραμμή παραγωγής φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, 1,197 εκατ. ευρώ για προσθήκες, τροποποιήσεις της γραμμής παραγωγής μετρητών Focus.

Πλάνο αναδιοργάνωσης παραγωγής

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις τελευταίες χρηματοοικονομικές καταστάσεις, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του παραγωγικού της αποτυπώματος η Landis+Gyr συνεχίζει να προχωρά παγκόσμια στις απαραίτητες αλλαγές οι οποίες θα εξασφαλίσουν συνέχεια στην ανταγωνιστική της θέση.

Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική θυγατρική ενισχύεται περαιτέρω με τη μεταφορά/αύξηση των παραγωγικών της δραστηριοτήτων τόσο στον τομέα μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας (νέα προϊόντα για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου) όσο και σ′ αυτόν των μετρητών φυσικού αερίου (μοναδική παραγωγική μονάδα για το σύνολο του ομίλου με απορρόφηση της παραγωγής όλων των εξωτερικών προμηθευτών), ενώ προετοιμάζεται για την εισαγωγή φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. 

Η διοίκηση εκτιμά ότι «οι συνθήκες του συνόλου της αγοράς εξακολουθούν να είναι αρκετά ρευστές με σοβαρές πληθωριστικές πιέσεις. Η διαθεσιμότητα των υλικών διαρκώς βελτιώνεται και έχει σχεδόν επανέλθει στα επίπεδα προ της πανδημίας».

«Απειλή» για φρένο στις επενδύσεις

Θυμίζουμε πάντως ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Werner Lieberherr, εκφράζοντας την απογοήτευση του Ομίλου για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη συμμετοχή της εταιρείας στον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ, δήλωσε ότι ο όμιλος Landis+Gyr βρίσκεται σε διαδικασία διερεύνησης επιλογών παραγωγής σε άλλες χώρες, προσθέτοντας ότι δεν προτίθεται να επενδύσει περαιτέρω στην Ελλάδα.

Είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «έχουμε δείξει τη δέσμευσή μας στην Ελλάδα με την παρουσία μας για πάνω από 50 χρόνια και με μεγάλες επενδύσεις στην Κόρινθο, άνω των 50 εκατ. ευρώ μόνο την τελευταία δεκαετία, αυξάνοντας σταθερά την παρουσία μας στην Ελλάδα, και προσφέροντας περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας.

Η απόφαση είναι ιδιαίτερα απογοητευτική, καθώς δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να λάβουμε μέρος στη διαγωνιστική διαδικασία, αλλά αποκλειστήκαμε από τη φάση της προεπιλογής, αν και είμαστε ο μοναδικός κατασκευαστής έξυπνων μετρητών σε όλη την Ελλάδα». Στην ανακοίνωσή του τόνιζε επίσης ότι «φυσικά, θα είχαμε κατασκευάσει τους μετρητές στην Ελλάδα για την Ελλάδα, και αυτό το έχουμε καταστήσει απόλυτα σαφές σε όλα τα έγγραφα της αίτησης. Επομένως, η απόφαση μας στεναχωρεί ακόμη περισσότερο.

Πάντα πιστεύαμε στην Ελλάδα ως ζωτικό μέρος των παγκόσμιων δραστηριοτήτων μας, εξυπηρετώντας όλη την Ευρώπη, ακόμη και τις ΗΠΑ με προϊόντα από την Κόρινθο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή