Η ανοικοδόμηση της Γάζας και η Σαουδική Αραβία

Η ανοικοδόμηση της Γάζας και η Σαουδική Αραβία

Η ασάφεια για το ποιος θα αναλάβει τον έλεγχο της Παλαιστίνης ίσως εξυπηρετεί τα σχέδια του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον πόλεμο στη Γάζα ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει μια επιλογή. Το επόμενο έτος ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τα 700 δισ. δολάρια του Ταμείου Κρατικών Επενδύσεων ώστε να αγοράζει δυτικές επιχειρήσεις και διάφορα άλλα «μπιζού» από τον χώρο των αθλημάτων. Ωστόσο, με μια πιο διορατική προσέγγιση θα συνέβαλλε στην ανοικοδόμηση της Παλαιστίνης.

Στη σύνοδο των ηγετών των αραβικών και ισλαμικών κρατών του Νοεμβρίου υπό την προεδρία του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο Ριάντ, το Ισραήλ καταδικάστηκε για «εγκλήματα πολέμου». Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι θα ήθελε η χώρα του να ελέγξει τη Γάζα μετά τον πόλεμο, αυξάνοντας τον κίνδυνο μια εξασθενημένη Χαμάς ή μια διαφορετική εξτρεμιστική οργάνωση να εξακολουθήσει να έχει τη στήριξη μεγάλης μερίδας Παλαιστινίων. Εάν, δε, στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024 εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ, η ένθερμη στήριξή του προς το Ισραήλ απλώς θα πολώσει κι άλλο την κατάσταση.

Υπάρχει και πιο ευοίωνη προοπτική. Εάν το Ισραήλ αποκηρύξει την αναξιόπιστη ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου, ενδεχομένως να τη διαδεχθεί μια πιο μετριοπαθής και να εκκινήσει ξανά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους. Τα κράτη του Κόλπου και το Ιδρυμα Κάρνεγκι για τη Διεθνή Ειρήνη θεωρητικά θα μπορούσαν να προαγάγουν μια νέα εκδοχή της αραβικής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας του 2002. Η πρώτη χειροπιαστή απόδειξη τότε ήταν ότι οι μεγάλες αραβικές χώρες προσέφεραν ειρήνη και ομαλές σχέσεις με το Ισραήλ, με αντάλλαγμα την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Το 2024 οι Παλαιστίνιοι μπορεί να λάβουν οικονομική και διπλωματική αρωγή για να ανακάμψουν. Ομως είναι ασαφές ποιος θα αναλάβει τον έλεγχο στη μεταπολεμική Παλαιστίνη. Μια τέτοια έκβαση κρύβει πολλές δυσκολίες, αν και θα ταίριαζε στον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος ήδη προ της 7ης Οκτωβρίου συζητούσε με το Ισραήλ για την εξομάλυνση των σχέσεων. Το όραμά του για την απεξάρτηση της σαουδαραβικής οικονομίας από το πετρέλαιο απαιτεί άμεσες ξένες επενδύσεις 100 δισ. δολαρίων ετησίως έως το 2030, αλλά πέρυσι εξασφάλισε μόλις 33 δισ. δολάρια.

Το 2022 το Ριάντ εισέπραξε 120 δισ. δολάρια επιπλέον σε καθαρά πετρελαϊκά έσοδα έναντι του 2021, αλλά αυτό δεν σημαίνει αφθονία πόρων για τη Γάζα. Ισως έως το 2026, μάλιστα, να παρουσιάσει ελλείμματα και λόγω πιθανής πτώσης της τιμής του αργού. Πάντως, βασικός λόγος για τη στασιμότητα των ξένων επενδύσεων είναι ο ίδιος ο πρίγκιπας. Το 2018 δολοφονήθηκε ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι από Σαουδάραβες πράκτορες. Εάν θέλει να φιλοξενήσει μεγάλη ειρηνευτική διάσκεψη και να διαθέσει δισ. δολάρια από τους περιορισμένους πόρους για την ανοικοδόμηση, οφείλει να αποκαταστήσει τη φήμη του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή