Αέριο αξίας 50 δισ. αγόρασε η Γερμανία από τη Νορβηγία

Αέριο αξίας 50 δισ. αγόρασε η Γερμανία από τη Νορβηγία

Προβλέπεται η παροχή 10 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2024 και επί μία δεκαετία

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανία εξασφάλισε το 1/3 των αναγκών της σε φυσικό αέριο μέσω της συμφωνίας που συνήψε χθες η γερμανική ενεργειακή εταιρεία Sefe με την εταιρεία φυσικού αερίου Equinor της Νορβηγίας. Πρόκειται για συμφωνία παροχής φυσικού αερίου αξίας 50 δισ. ευρώ και αποτελεί μείζον βήμα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας στην πορεία αντικατάστασης του ρωσικού αερίου. «Είναι η λύση στην ανάγκη της Ευρώπης για μακροπρόθεσμη, αξιόπιστη προσφορά ενέργειας και ένας βιώσιμος δρόμος προς τον σταδιακό μηδενισμό του άνθρακα», σχολίασε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της Equinor, Αντερς Οπενταλ.

Οπως τονίζει το κοινό ανακοινωθέν των δύο εταιρειών, η συμφωνία προβλέπει την παροχή 10 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2024 και επί μία δεκαετία, ενώ αφήνει ανοιχτή και τη δυνατότητα παράτασής της για ακόμη πέντε έτη με παροχή 20 δισ. κ.μ. καυσίμου. Η Equinor τόνισε, άλλωστε, πως τα 10 δισ. κ.μ. αερίου που θα διαθέτει στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία αντιπροσωπεύουν το 12,5% των 80 δισ. κ.μ. αερίου που ελέγχει και προωθεί στην αγορά. Το μισό από αυτό προέρχεται από την κρατική εταιρεία αερίου της Νορβηγίας. Εξάλλου, η αντιπρόεδρος της Equinor, Ιρένε Ρούμελχοφ, τόνισε πως «πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα συμβόλαια που έχει υπογράψει ποτέ η νορβηγική εταιρεία».

Η Νορβηγία είναι ο σημαντικότερος προμηθευτής της Γερμανίας σε φυσικό αέριο από τότε που η Ρωσία διέκοψε τις ροές του καυσίμου, τον Αύγουστο του 2022. Σήμερα η σκανδιναβική χώρα αντιπροσωπεύει περίπου το 40% με 50% των εισαγωγών της Γερμανίας σε φυσικό αέριο. Στο μεταξύ, η Ε.Ε. παρατείνει για ακόμη ένα έτος το πλαφόν στην τιμή του αερίου που έθεσε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2022, η ισχύς του οποίου επρόκειτο να εκπνεύσει τον Δεκέμβριο.

Παρατείνει επίσης και την ισχύ δύο άλλων μέτρων έκτακτης ανάγκης για την ενεργειακή κρίση, τις άδειες για σχέδια ανανεώσιμων πηγών και τους κανόνες για τη διανομή του αερίου σε περιόδους ελλείψεων. Από ενεργειακής απόψεως, πάντως, η Ε.Ε. είναι σήμερα σε πολύ ασφαλέστερη κατάσταση από εκείνη του περασμένου χειμώνα, καθώς οι τιμές της ενέργειας έχουν υποχωρήσει, οι χώρες-μέλη της έχουν διασφαλίσει εναλλακτικούς προμηθευτές και σε μεγάλο βαθμό απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο, και προπαντός οι αποθήκες της είναι γεμάτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT