Γκρίνουιτς, η πόλη των ΗΠΑ με τις ακραίες κοινωνικές αντιθέσεις

Γκρίνουιτς, η πόλη των ΗΠΑ με τις ακραίες κοινωνικές αντιθέσεις

Φιλοξενεί πολλούς κροίσους, αλλά και πολίτες που σιτίζονται με κρατική βοήθεια

2' 35" χρόνος ανάγνωσης

Είναι ένα από τα πλουσιότερα μέρη της Αμερικής, στο οποίο μένουν τουλάχιστον τέσσερις δισεκατομμυριούχοι και ορισμένοι από τους πλουσιότερους επενδυτές. Ανάμεσά τους ο επικεφαλής hedge funds Ρέι Ντάλιο με περιουσία ύψους 16,5 δισ. δολ. και ο Στιβ Κοέν με πλούτο ύψους 13,9 δισ. δολ. Η μέση τιμή μιας κατοικίας στην περιοχή έχει προσφάτως υπερβεί τα 4 εκατ. δολάρια και το κατά κεφαλήν εισόδημα ανέρχεται σε 112.136 δολ., σχεδόν τριπλάσιο του μέσου όρου στις ΗΠΑ. Ο λόγος για το Γκρίνουιτς, στο οποίο όμως δεν ζουν μόνον οι πλούσιοι.

Υπάρχουν επίσης και οι φτωχοί, και κάποιοι είναι αρκετά φτωχοί και έχουν φτωχύνει περαιτέρω τελευταία εξαιτίας του πληθωρισμού και της ακρίβειας. Ενδεικτικό παράδειγμα οι καθαρίστριες που φροντίζουν τα σπίτια των πλουσίων και αμείβονται με ωρομίσθιο 14 δολ. που δεν τους εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση. Στο Γκρίνουιτς ζουν χιλιάδες άνθρωποι που δεν έχουν εξασφαλίσει την καθημερινή τροφή τους και πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζουν πότε θα είναι το επόμενο γεύμα τους.

«Ο κόσμος νομίζει πως στο Γκρίνουιτς οι δρόμοι είναι στρωμένοι με χρυσάφι», λέει ο Τζιμ Χάιμς, Δημοκρατικός, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, που εκπροσωπεί την περιοχή στο αμερικανικό Κογκρέσο. «Δεν ισχύει αυτό», υπογραμμίζει ο ίδιος. Στο Γκρίνουιτς, πλούσιοι και φτωχοί ζουν ο ένας πλάι στον άλλο, συχνά οι μεν είναι εργοδότες των δε και οι μεν εξαρτώνται από τους δε και αντιστρόφως. Οι πλούσιοι δίνουν χρήματα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, καθώς η πανδημία πυροδότησε μια αισθητή αύξηση της φιλανθρωπίας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που με το τέλος των προγραμμάτων στήριξης κατά της πανδημίας είδαν να ανοίγει μια ακόμη μεγάλη τρύπα στο ούτως ή άλλως διάτρητο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Περίπου 28 εκατ. Αμερικανοί δηλώνουν πως τελευταία «ορισμένες φορές ή και συχνά» δεν είχαν τη δυνατότητα να έχουν επαρκή τροφή.

Περίπου 8.500 άνθρωποι στην περιοχή πληρούν τα κριτήρια για να είναι δικαιούχοι στήριξης της διατροφής και πράγματι λαμβάνουν κρατική βοήθεια για την αγορά τροφίμων. Το σχετικό πρόγραμμα διανέμει γεύματα τριών ημερών σε 600 νοικοκυριά, ενώ μια οργάνωση διανομής οπωροκηπευτικών σε φτωχούς έχει μοιράσει στη διάρκεια του έτους περίπου 100.000 κιλά φρούτων και λαχανικών, καθώς και αυγά, κρέας και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στο Γκρίνουιτς αλλά επεκτείνεται σε όλη την επικράτεια της υπερδύναμης.

Το 2022 το ποσοστό ανθρώπων που βιώνουν ανασφάλεια στο θέμα της διατροφής αυξήθηκε στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά μια δεκαετία. Σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής εταιρείας απογραφών, περίπου 28 εκατ. άνθρωποι δηλώνουν πως τελευταία «ορισμένες φορές ή και συχνά» δεν είχαν τη δυνατότητα να έχουν επαρκή τροφή. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 12,5% του συνολικού πληθυσμού και σημειώνει άνοδο σε σύγκριση με το 11,4% στο οποίο ανήλθε κατά το προηγούμενο έτος.

Η αύξηση του ποσοστού είναι ακόμη μεγαλύτερη στο Κονέκτικατ, όπως προδίδουν τα στοιχεία από τις τράπεζες τροφίμων. Στο Κονέκτικατ το ποσοστό των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια για να διασφαλίσουν την αναγκαία τροφή έφτασε τον Οκτώβριο στο 12,5%, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα ήταν 8,6%. Το δράμα όμως των φτωχών ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις περιοχές είναι πως αγωνίζονται να επιβιώσουν και μόλις βελτιώσουν έστω και ελάχιστα τα εισοδήματά τους δεν είναι πλέον δικαιούχοι κρατικής βοήθειας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT