Cosmote: Από το 2024 η εμπορική διάθεση αυτόνομου 5G

Cosmote: Από το 2024 η εμπορική διάθεση αυτόνομου 5G

Ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές των υποδομών δικτύων 5G Stand-Alone.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στο 2024 θα ξεκινήσει η Cosmote την εμπορική διάθεση υπηρεσιών αυτόνομου δικτύου πέμπτης γενιάς (Stand-Alone 5G). Ο πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών έχει ολοκληρώσει τόσο την αναβάθμιση των υποδομών δικτύου κινητής πέμπτης γενιάς σε 5G Stand-Alone, όπως και τις τεχνικές δοκιμές.

Το αυτόνομο δίκτυο 5G θα επιτρέψει ακόμα υψηλότερη ταχύτητα download και upload, μηδενική απόκριση (latency), βελτιωμένη κάλυψη σε κλειστούς χώρους και ακόμα μεγαλύτερη αξιοπιστία στις επικοινωνίες. Επίσης, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, θα μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερες δυνατότητες, όπως αυτή του «τεμαχισμού» των δικτυακών πόρων της υποδομής 5G (dynamic network slicing). Ειδικότερα, κάθε τεμάχιο δικτύου (network slice) είναι ένα εικονικό δίκτυο με παροχή εξειδικευμένων χαρακτηριστικών (εύρος ζώνης, απόκριση κ.λπ.) που είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στις απαιτήσεις των διαφόρων εφαρμογών που χρησιμοποιεί ο χρήστης σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για κάθετες αγορές και βιομηχανικές εφαρμογές, καθώς επιτρέπει τη δημιουργία πολλών, παραμετροποιημένων και ανεξάρτητων μεταξύ τους δικτύων, που βρίσκονται σε κοινή υποδομή.

«Συνεχίζουμε να πρωτοπορούμε, και χάρη στην εντατική δουλειά των ανθρώπων μας ετοιμάσαμε πρώτοι το δίκτυό μας για να υποδεχτεί το 5G SA. Πρόκειται για το επόμενο στάδιο ανάπτυξης του δικτύου 5G, που θα απελευθερώσει τις απεριόριστες δυνατότητές του και θα φέρει τους καταναλωτές, αλλά και τις επιχειρήσεις, πιο κοντά στην Κοινωνία των Gigabit. Επόμενος στόχος μας, η εμπορική διάθεση του 5G SA μέσα στους πρώτους μήνες του 2024», δήλωσε ο Στέφανος Θεοχαρόπουλος, Chief Officer Τεχνολογίας και Λειτουργιών Ομίλου ΟΤΕ.

Απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου στα δίκτυα πέμπτης γενιάς να στηριχθούν λειτουργίες όπως, για παράδειγμα, η κυκλοφορία διασυνδεδεμένων με το Διαδίκτυο αυτοκινήτων ή λεωφορείων χωρίς οδηγό, που έχουν πολλές φορές δοκιμαστεί στον Δήμο Τρικκαίων, είναι η πυκνή ανάπτυξη κεραιών 5G ώστε αυτές να βρίσκονται κοντά στους χρήστες. Τα δίκτυα πέμπτης γενιάς χρησιμοποιούν υψηλές συχνότητες, που σημαίνει σύντομο μήκος κύματος το οποίο αδυνατεί να «περάσει» μέσα από τοίχους και δέντρα. Σήμερα, η δημιουργία δικτύων 5G έχει περιοριστεί, αρχικά σε πιλοτικό στάδιο, στους κόλπους μεγάλων επιχειρήσεων που επιδιώκουν να βελτιστοποιήσουν τη λειτουργία τους. Για παράδειγμα, η Onex Shipyards & Technologies έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την αμερικανική Cisco για τη δημιουργία ιδιωτικού δικτύου 5G στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή