Τουρκία: Εβδομη συνεχόμενη άνοδος επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα

Τουρκία: Εβδομη συνεχόμενη άνοδος επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα

Παράθυρο επιβράδυνσης της νομισματικής σύσφιγξης, «κλειδί» οι αυξήσεις των μισθών και οι τιμές της ενέργειας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην έβδομη συνεχή αύξηση επιτοκίων προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας στην προσπάθεια ανάσχεσης του πληθωρισμού, ο οποίος καλπάζει και προβλέπεται να αναρριχηθεί στο 70% τους επόμενους μήνες.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, υπό τη διοίκηση της Χαφιζέ Γακγιέ Ερκάν, αύξησε το επιτόκιο αναφοράς στο 42,5% την Πέμπτη από 40% προηγουμένως, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η τράπεζα αναμένεται να επιβραδύνει τον ρυθμό της επιθετικής σύσφιγξης, καθώς όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιτροπής, ο κύκλος θα ολοκληρωθεί «το συντομότερο δυνατό».

Σημειωτέον ότι το επιτόκιο αναφοράς στην Τουρκία ήταν μόλις στο 8,5% πριν από λίγους μήνες, πριν τη ριζική οικονομική αλλαγή που επήλθε με την επανεκλογή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Μάιο.

Η Ερκάν και ο νέος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ –αμφότεροι πρώην τραπεζίτες της Wall Street που διορίστηκαν τον περασμένο Ιούνιο– είναι υπεύθυνοι για τη «στροφή» στη χαλαρή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική που ακολουθούνταν επί σειρά ετών, προκαλώντας έναν από τους υψηλότερους πληθωρισμούς στον κόσμο και την απομάκρυνση των ξένων επενδυτών.

Ωστόσο μια επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού τη νέα χρονιά θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία πολιτικής που σχεδιάζουν οι αρχές, δεδομένου του πιθανού αντικτύπου στον πληθωρισμό. Η Morgan Stanley και η Goldman Sachs Group Inc. εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να κρατήσει την πόρτα ανοιχτή για υψηλότερα επιτόκια, εάν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί περισσότερο από το αναμενόμενο. Οι δύο τράπεζες προβλέπουν ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά περίπου 40%-50%.

«Το μέγεθος της ετήσιας αύξησης του κατώτατου μισθού τον Ιανουάριο είναι ιδιαίτερα σημαντικό», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Goldman.

Ο δυσθεώρητος πληθωρισμός ώθησε τον Ερντογάν να αυξήσει απότομα τον κατώτατο μισθό δύο φορές φέτος ως έναν τρόπο να μειώσει το κόστος διαβίωσης, αλλά και για να αυξήσει τα ποσοστά του ενόψει των προεδρικών εκλογών. Σημειωτέον ότι περισσότερο από το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού της Τουρκίας λαμβάνει τον κατώτατο μισθό.

Η Ερκάν δήλωσε ότι οι αυξήσεις των μισθών και οι τιμές της ενέργειας θα αποτελέσουν παράγοντες στην πορεία νομισματικής σύσφιγξης. «Ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθούμε θα διαμορφωθεί κυρίως από το πόσο γρήγορα θα εισέλθουμε στον αποπληθωρισμό και στον βαθμό επιτυχίας της πολιτικής μας», δήλωσε σε συνέντευξή της σε τοπική εφημερίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT