Προσδοκίες για νομισματική χαλάρωση το 2024

Προσδοκίες για νομισματική χαλάρωση το 2024

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οδεύοντας προς το τέλος του 2023, τα κρατικά ομόλογα των περισσότερων οικονομιών παγκοσμίως συνέχισαν να καταγράφουν σημαντικά κέρδη, υπερβαίνοντας τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις των τελευταίων μηνών, ενώ με θετικό πρόσημο για το σύνολο του έτους αναμένεται να κλείσουν και οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες. Ο βασικός παράγοντας των εν λόγω εξελίξεων είναι οι αυξημένες προσδοκίες των επενδυτών για έναρξη ενός επιθετικού κύκλου νομισματικής χαλάρωσης το 2024 από μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε πορεία ήπιας επιβράδυνσης, ενώ ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται, παραμένοντας όμως υψηλότερα από τον στόχο των κεντρικών τραπεζών.

Χαρακτηριστικά, μετά τον ιδιαίτερα υψηλό ρυθμό μεγέθυνσης 4,9% σε ετησιοποιημένη βάση το τρίτο τρίμηνο, τα στοιχεία των ΗΠΑ συνεχίζουν να υποδηλώνουν υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας, αν και σχετικά περιορισμένη, καθώς η καταναλωτική δαπάνη διατηρεί μέρος της δυναμικής της παρά τη σημαντική υποχώρηση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών, τους αυστηρότερους όρους τραπεζικού δανεισμού και την επανεκκίνηση των πληρωμών φοιτητικών δανείων (τα οποία αποτελούν το δεύτερο μεγαλύτερο ιδιωτικό χρέος των ΗΠΑ μετά τα στεγαστικά δάνεια). Παράλληλα, σταδιακή υποχώρηση συνεχίζει να καταγράφει ο πληθωρισμός (δομικός δείκτης τιμών προσωπικής κατανάλωσης 3,5% ετησίως τον Οκτώβριο έπειτα από άνοδο σε επίπεδα πάνω από 5,0% το 2022) ενώ, ταυτόχρονα, σταδιακή χαλάρωση σημειώνουν και οι σφιχτές συνθήκες στην αγορά εργασίας. Οι εξελίξεις αυτές, αλλά κυρίως το «ηπιότερο» από το αναμενόμενο ύφος της αρμόδιας επιτροπής για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Fed στην τελευταία συνεδρίαση για το τρέχον έτος που πραγματοποιήθηκε στις 12-13 Δεκεμβρίου, ενίσχυσαν τις προσδοκίες των επενδυτών για αρκετά χαμηλότερα επιτόκια το επόμενο έτος. Αγνοώντας πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της Fed, που υποδηλώνουν ότι η τράπεζα δεν βιάζεται να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων αφού χρειάζονται περισσότερα στοιχεία προκειμένου να ενισχυθεί η άποψη ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή πτωτική πορεία, η προθεσμιακή αγορά τιμολογεί συνολική μείωση 155 μ.β. μέχρι το τέλος του έτους (έναντι εκτιμώμενης μείωσης 110 μ.β. πριν από τη συνεδρίαση της Fed), με την πιθανότητα για την πρώτη μείωση πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου να ανέρχεται πλέον σε 80%. Αντίστοιχα, συνολική μείωση 155 μ.β. των επιτοκίων το 2024 αναμένεται και από την ΕΚΤ, παρά τις δηλώσεις αξιωματούχων της ότι η μάχη κατά του υψηλού πληθωρισμού ακόμη δεν έχει κερδηθεί.

*EUROBANK RESEARCH

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή