Στις τρεις κορυφαίες αγορές ΑΠΕ η Ελλάδα

Στις τρεις κορυφαίες αγορές ΑΠΕ η Ελλάδα

Τι δείχνει ο δείκτης της EY που εξετάζει τις επιδόσεις των χωρών, προσαρμοσμένες σύμφωνα με το μέγεθος του ΑΕΠ τους

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις τρεις κορυφαίες αγορές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς βρίσκεται στην τρίτη θέση του σχετικού δείκτη της EY που εξετάζει τις επιδόσεις των χωρών, προσαρμοσμένες σύμφωνα με το μέγεθος του ΑΕΠ τους. Ο εξαμηνιαίος δείκτης της EY, Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI), αξιολογεί τις 40 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου και τις κατατάσσει ως προς την ελκυστικότητα των επενδυτικών ευκαιριών στις ΑΠΕ. Ο προσαρμοσμένος ως προς το ΑΕΠ δείκτης δίνει μια πιο αντικειμενική εικόνα της πραγματικότητας, αποτυπώνοντας τις επιδόσεις των χωρών σε σχέση με το οικονομικό τους μέγεθος, καθώς ο βασικός δείκτης, από τη φύση του, «πριμοδοτεί» τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, οι οποίες λόγω του μεγέθους τους έχουν και τις μεγαλύτερες αγορές ΑΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη έκδοση του RECAI η Ελλάδα είχε κατακτήσει την πρώτη θέση του προσαρμοσμένου ως προς το ΑΕΠ δείκτη – θέση στην οποία σήμερα βρίσκεται η Δανία, με το Μαρόκο να ακολουθεί στη δεύτερη θέση και τη χώρα μας να «κλείνει» την πρώτη τριάδα του προσαρμοσμένου δείκτη. Συγχρόνως η Ελλάδα παραμένει μεταξύ των 20 πρώτων χωρών στη γενική κατάταξη και συγκεκριμένα στη 18η θέση. Η έκθεση που συνοδεύει τον δείκτη RECAI σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει σημαντική πρόοδο προς τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2030 και το 2050. Η χωρητικότητα εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στη χώρα πρόσφατα ξεπέρασε τα 11 GW, ενώ έχουν προγραμματισθεί έργα πράσινων ηλεκτρολυτών υδρογόνου 1,7 GW.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, εταίρος, επικεφαλής του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Ελλάδος και επικεφαλής του Τομέα Ενέργειας και Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, δήλωσε: «Η σταθερή παρουσία της Ελλάδας μεταξύ των πιο ελκυστικών αγορών για επενδύσεις στις ΑΠΕ επιβεβαιώνει τις δυνατότητες της χώρας να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους για την πράσινη μετάβαση της οικονομίας μας. Η Ελλάδα βρίσκεται στις κορυφαίες χώρες παγκοσμίως στη συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. H αξιοποίηση του υπεράκτιου αιολικού δυναμικού της χώρας, η αναβάθμιση του δικτύου και οι επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας μπορούν να δώσουν νέα ώθηση στη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία, το εμπορικό ισοζύγιο και την προστασία του περιβάλλοντος».

Οι αναταράξεις στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ενδέχεται να αλλάξουν τον τρόπο κατασκευής και χρηματοδότησης μεγάλων ενεργειακών έργων στο μέλλον, σύμφωνα με την έκθεση. Η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου για μηδενικό καθαρό αποτύπωμα άνθρακα (net zero), αλλά αντιμετώπισε σημαντικές προκλήσεις κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο κυρίως εξαιτίας προβλημάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού και της εκτίναξης του κόστους. Το κόστος των έργων παγκοσμίως έχει αυξηθεί κατά 39% από το 2019, ενώ την επόμενη δεκαετία ο πληθωρισμός κόστους ενδέχεται να προσθέσει περίπου 280 δισ. δολ. σε κεφαλαιουχικές δαπάνες για τον κλάδο. Προβλέπεται ότι περίπου το 80% των 15 αγορών που έχουν θέσει στόχους για υπεράκτια αιολική ενέργεια για το 2030 δεν θα τους πετύχει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή