Παραμονεύει η ύφεση στις ΗΠΑ

Παραμονεύει η ύφεση στις ΗΠΑ

Η Bank of America προβλέπει μια «ήπια προσγείωση»

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αρχή του 2023, οι προβλέψεις ήταν σχεδόν ομόφωνες: η ύφεση ήταν καθ’ οδόν.Ομως, καθώς η χρονιά πλησιάζει στο τέλος της, οι προβλέψεις φαίνεται ότι δεν επιβεβαιώθηκαν και η οικονομική ύφεση δεν έφτασε ποτέ.

Τι προβλέπεται λοιπόν για το 2024; Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μια ύφεση ενδέχεται να παραμονεύει ακόμα. Η πρόβλεψη βασίζεται στους ίδιους παράγοντες που ώθησαν τους οικονομολόγους να κάνουν λόγο για ύφεση το 2023. Καθώς ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια.

Συνήθως, αυτή η δυναμική έχει προκαλέσει τεχνική ύφεση, η οποία ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Ορισμένες προβλέψεις είναι αισιόδοξες ότι αυτό μπορεί να αποφευχθεί και το 2024. Η Bank of America προβλέπει μια «ήπια προσγείωση» αντί για ύφεση, παρά τους καθοδικούς κινδύνους.

Περισσότεροι από τα τρία τέταρτα των οικονομολόγων –76%– δήλωσαν ότι πιστεύουν πως οι πιθανότητες ύφεσης τους επόμενους 12 μήνες είναι 50% ή λιγότερες, σύμφωνα με έρευνα του Δεκεμβρίου από την Εθνική Ενωση για την Οικονομία των Επιχειρήσεων.

Από τους οικονομολόγους της NABE (National Association for Business Economics) που προβλέπουν επίσης ύφεση, το 40% λέει ότι θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο, ενώ το 34% το δεύτερο τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT