Ν. Παπαθανάσης: «Θετική αξιολόγηση σε κορυφαίο επίπεδο» η εκταμίευση των 3,6 δισ. ευρώ

Ν. Παπαθανάσης: «Θετική αξιολόγηση σε κορυφαίο επίπεδο» η εκταμίευση των 3,6 δισ. ευρώ

«Η εκταμίευση 3,6 δισ. ευρώ για δάνεια και επιχορηγήσεις συνδέεται άμεσα με την πρόοδο υλοποίησης του δανειακού προγράμματος και κρίσιμων έργων και μεταρρυθμίσεων», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «θετική αξιολόγηση σε κορυφαίο θεσμικό επίπεδο» για την πορεία της οικονομίας, χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκταμίευση των 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς την Ελλάδα.

Οπως ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης, «η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μια ακόμα θετική αξιολόγηση και μάλιστα σε κορυφαίο θεσμικό ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας ευρύτερα και για τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ειδικότερα».

«Η εκταμίευση 3,6 δισ. ευρώ για δάνεια και επιχορηγήσεις συνδέεται άμεσα με την πρόοδο υλοποίησης του δανειακού προγράμματος και κρίσιμων έργων και μεταρρυθμίσεων», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Σχετικά με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε σε έργα όπως η ψηφιοποίηση των αρχείων του κράτους, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ, η εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων, η ολοκλήρωση κατάρτισης 150.000 πολιτών, η λειτουργία 50 Μονάδων Ψυχικής Υγείας, η ηλεκτροκίνηση και η σύσταση Ρυθμιστικής Αρχής Διαχείρισης Αποβλήτων και Υδάτινων πόρων.

«Με την ίδια συστηματικότητα και σοβαρότητα συνεχίζουμε να αξιοποιούμε κάθε ευρώ, στον δρόμο της ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή, και με πρόταγμα την αύξηση των εισοδημάτων για όλους τους συμπολίτες μας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης, Ορέστης Καβαλάκης, ανέφερε πως «η εκταμίευση καθιστά πλέον απολύτως προφανή τη σημασία αυτού του πολύτιμου αναπτυξιακού εργαλείου, τον διαφορετικό τρόπο λειτουργίας του αλλά και την ταχύτητα των διαδικασιών που το χαρακτηρίζει».

Υπενθυμίζεται πως στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν ανέφερε πως η σημερινή καταβολή έρχεται με βάση την επίτευξη 39 οροσήμων και τεσσάρων στόχων που επιλέχθηκαν στην εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου για την τρίτη δόση για επιχορηγήσεις.

Το αναθεωρημένο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης ανέρχεται συνολικά σε 35,95 δισ. ευρώ, με 18,22 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις για το Recovery and Resilience Facility (RRF) και 17,73 δισ. ευρώ σε δάνεια RRF.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή