Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 49% στην Τουρκία

Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 49% στην Τουρκία

Ο καθαρός κατώτατος μισθός θα οριστεί στις 17.002 λίρες (578 δολάρια), δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Βεντάτ Ισιχάν σε συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 49% το νέο έτος προκειμένου να μειώσει την πίεση από το κόστος διαβίωσης πριν από τις δημοτικές εκλογές, σε μια χώρα όπου ο πληθωρισμός αναμένεται να ξεπεράσει το 70% τους επόμενους μήνες.

Ο καθαρός κατώτατος μισθός θα οριστεί στις 17.002 λίρες (578 δολάρια), δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Βεντάτ Ισιχάν σε συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα. Η νέα αύξηση έρχεται έπειτα από την ενίσχυση του κατώτατου μισθού τουλάχιστον κατά 100% φέτος, η οποία έγινε σε δύο στάδια, συμβάλλοντας στην ταχύτερη αύξηση των τιμών και ανεβάζοντας το κόστος εργασίας. «Εκπληρώσαμε την υπόσχεσή μας να μην επιτρέψουμε στους εργαζομένους μας να συνθλιβούν από τον πληθωρισμό», είπε ο υπουργός.

Η απόφαση βρέθηκε στο μικροσκόπιο των οίκων αξιολόγησης και των επενδυτών, που αναζητούσαν στοιχεία για την πορεία των τουρκικών οικονομικών πολιτικών μετά την απομάκρυνση από τα αντισυμβατικά μέτρα, έπειτα από τις εκλογές του Μαΐου και ενόψει των δημοτικών εκλογών τον Μάρτιο. Πάνω από το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού της χώρας λαμβάνει τον κατώτατο μισθό, ο οποίος αποτελεί επίσης σημείο αναφοράς για ευρύτερες μισθολογικές συμφωνίες στην οικονομία.

Η αύξηση που ανακοίνωσε ο υπουργός είναι κοντά σε ένα επίπεδο που κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες της Wall Street έχουν προειδοποιήσει ότι θα περιπλέξει τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Η Goldman Sachs Group και η Morgan Stanley πρότειναν ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αυστηροποιήσει περαιτέρω την πολιτική εάν η προσαρμογή του κατώτατου μισθού είναι υψηλότερη από 40%-50%.

Η πρόκληση τώρα είναι πώς να κατευνάσει έναν πληθυσμό που υφίσταται κρίση κόστους διαβίωσης, αλλά χωρίς να υπονομευθεί η προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού σχεδόν στο μισό μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Σε μια αλλαγή από τα προηγούμενα χρόνια, όπου έγιναν δύο αναπροσαρμογές στους μισθούς, η κυβέρνηση σχεδιάζει μόνο μία αύξηση για το 2024.

Ο πληθωρισμός, που πέρυσι αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό 25 ετών, διαβρώνει την αγοραστική δύναμη των Τούρκων, ωθώντας την κυβέρνηση να αυξήσει τους χαμηλότερους μισθούς για να διατηρήσει τη στήριξη του κόσμου.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επί μακρόν θιασώτης του φθηνού χρήματος, έχει ανανεώσει την οικονομική ηγετική ομάδα μετά την επανεκλογή του τον Μάιο. Εκτοτε, η προσοχή του στράφηκε στη χαλάρωση της εγχώριας ζήτησης, με την κεντρική τράπεζα να αυξάνει απότομα τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι η αύξηση των τιμών θα κλείσει φέτος στο 65%, προτού κορυφωθεί πάνω από το 70% τον Μάιο και στη συνέχεια ολοκληρώσει το 2024 στο 36%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT