Κάτω από τα 3 τρισ. δολάρια διολίσθησε φέτος –για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία– η αξία των επιχειρηματικών συμφωνιών διεθνώς. Πρόκειται για αποτέλεσμα αφενός του υψηλού κόστους δανεισμού, αφετέρου των κλιμακούμενων γεωπολιτικών εντάσεων, που επιβάρυναν για δεύτερο συναπτό έτος το επενδυτικό κλίμα.
Ειδικότερα, η αξία των επιχειρηματικών συναλλαγών άγγιξε τα 2,9 τρισ. δολάρια φέτος, καταγράφοντας πτώση 17% σε σύγκριση με το 2022.
Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του London Stock Exchange Group, πρόκειται για την πρώτη φορά μετά τη διετία της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009 που σημειώθηκε διψήφια πτώση για δύο συναπτά χρόνια.
«Το 2023 ήταν προφανώς ένα πολύ αργό έτος, πιο υποτονικό απ’ ό,τι περιμέναμε σε ό,τι αφορά τον όγκο των συναλλαγών», σχολίασε στους Financial Times η Simona Maellare, υψηλόβαθμο στέλεχος στη UBS.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του London Stock Exchange Group, βάσει περιοχών η Ευρώπη εμφάνισε τη μεγαλύτερη πτώση σε αξία συναλλαγών, της τάξης του 28% ετησίως, ενώ η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού είχε συρρίκνωση 25%. Στις ΗΠΑ σημειώθηκε ήπια πτώση 6% σε ετήσια βάση.
Πρόκειται για αποτέλεσμα ενός εκρηκτικού «κοκτέιλ» παραγόντων, τους οποίους κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν φέτος οι επενδυτές. Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις ακολουθούν ήδη πτωτική πορεία μετά την πανδημία λόγω των έντονων παρεμβάσεων από τις ρυθμιστικές αρχές και της ανόδου στο κόστος δανεισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξία των συναλλαγών ενισχύθηκε προς το τέλος του έτους μετά από δύο μεγάλες συμφωνίες από ενεργειακούς κολοσσούς των ΗΠΑ, την ExxonMobil και τη Chevron. Ωστόσο, το επενδυτικό κλίμα παρέμεινε υποτονικό λόγω του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς.
«Το ρυθμιστικό περιβάλλον ήταν δύσκολο κατά τη διάρκεια του έτους. Οσο το κλίμα βελτιωνόταν, υπήρξε ανάφλεξη στο Μεσανατολικό», σημειώνει στους Financial Times ο Mark Sorrell, παγκόσμιος επικεφαλής συγχωνεύσεων και εξαγορών στην Goldman Sachs.