Aρθρο Γ. Δημητριάδη στην «Κ»: Το Υπερταμείο επανατοποθετείται δυναμικά στο δημόσιο πεδίο

Aρθρο Γ. Δημητριάδη στην «Κ»: Το Υπερταμείο επανατοποθετείται δυναμικά στο δημόσιο πεδίο

Μια νέα δημιουργική περίοδος ξεκινάει πλέον για το Υπερταμείο, με συμβολική αφετηρία το πρόσφατο Growthfund Summit, όπου δόθηκε και επισήμως ένα ηχηρό τέλος στο κλίμα απαξίωσης και αμφισβήτησης που το συνόδευε από την ίδρυσή του. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει έναν νέο δημιουργικό κύκλο υψηλών στόχων για το Υπερταμείο

3' 36" χρόνος ανάγνωσης

Μια νέα δημιουργική περίοδος ξεκινάει πλέον για το Υπερταμείο, με συμβολική αφετηρία το πρόσφατο Growthfund Summit, όπου δόθηκε και επισήμως ένα ηχηρό τέλος στο κλίμα απαξίωσης και αμφισβήτησης που το συνόδευε από την ίδρυσή του. Η εξέλιξη αυτή, που ανοίγει έναν νέο δημιουργικό κύκλο υψηλών στόχων για το Υπερταμείο, ήρθε σαν εύλογη συνέπεια της αναγνώρισης για τη συστηματική δουλειά που κάνει από το 2021 σε πολλά πεδία και ιδίως στις μεταρρυθμίσεις των δημοσίων επιχειρήσεων. Τα αποτελέσματά της αποτυπώνονται στην οικονομική απόδοση και στην ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν οι δημόσιες επιχειρήσεις στους πολίτες. Ενδεικτικά, τα μερίσματα έφτασαν τα 75 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερα από κάθε άλλη χρονιά, ενώ ο κύκλος εργασιών επανήλθε στα προ COVID επίπεδα (1,060 δισ). Μάλιστα για το 2023 τα μερίσματα αναμένεται ότι θα φτάσουν τα 131 εκατ.

Η υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων που είχαν τεθεί με το στρατηγικό σχέδιο για την τριετία έως το 2024 και σχετίζονται με κρίσιμους επιμέρους στόχους (ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έργα που αναβαθμίζουν τον ρόλο της χώρας στη νοτιοανατολική Ευρώπη) εξελίσσεται ομαλά. Κατά συνέπεια η αξιοπιστία του ίδιου του Υπερταμείου ως υπεύθυνου συνομιλητή αναγνωρίζεται διεθνώς από μεγάλους επενδυτές και την κοινότητα των κρατικών επενδυτικών ταμείων και η συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη γίνεται ολοένα μεγαλύτερη και πλέον μετρήσιμη.

Επιπλέον, το Υπερταμείο λειτουργεί ως παράδειγμα σε ό,τι έχει να κάνει με την πράσινη μετάβαση, έναν από τους μεγάλους στρατηγικούς στόχους της χώρας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τη σημαντική συνεισφορά της εταιρείας αλλά και τις περαιτέρω προοπτικές της με τη λειτουργία της ως Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο αναγνώρισε μάλιστα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας στο 1ο Συνέδριό μας ότι «το Υπερταμείο αλλάζει, γίνεται ένας φορέας όπως θα τον ήθελε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, που θα συμβάλλει ολοένα και περισσότερο στην ανάπτυξη της οικονομίας». Ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, και αυτός με τη σειρά του, εξήρε την συμβολή του Υπερταμείου στην αύξηση της δημόσιας αξίας.

Με τις τοποθετήσεις τους, οι δύο υπουργοί ανέδειξαν τη βούληση της Πολιτείας να ξαναβάλει στον χάρτη το Υπερταμείο ως εταιρεία-αναπτυξιακό όχημα που έχει ανάγκη κάθε χώρα σε κανονικότητα, αφαιρώντας από πάνω του τις φορτίσεις που γέννησε η θυελλώδης εποχή των μνημονίων και της κρίσης. Το επόμενο διάστημα μάλιστα σκοπεύουμε να ενημερώσουμε τα πολιτικά κόμματα για τα θετικά και τις προοπτικές που φέρνει η επανίδρυση ουσιαστικά του Υπερταμείου με τη λειτουργία στους κόλπους του ενός Επενδυτικού Ταμείου.

Το Υπερταμείο αποφεύγει αυστηρά για λόγους δεοντολογίας και ουδετερότητας κάθε πολιτική αναφορά και η ίδια αρχή αυτονόητα δεσμεύει και εμένα, όπως και όλα τα στελέχη της εταιρείας, σε κάθε δημόσια τοποθέτηση. Η εξαίρεση στην παρούσα συγκυρία υπαγορεύεται από το γεγονός ότι η ανάγκη αλλαγής του κλίματος για το Υπερταμείο ήταν ζωτικής σημασίας για το ίδιο.

Για το 2023 τα μερίσματα που θα διανείμουν οι δημόσιες επιχειρήσεις αναμένεται ότι θα φτάσουν τα 131 εκατ. ευρώ.

Η δυνατότητα του Υπερταμείου, βάσει της εμπειρίας των αντίστοιχων εταιρειών άλλων χωρών (Sovereign Wealth Funds), να συμβάλει καθοριστικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στην ανάπτυξη της χώρας και στο επίπεδο ευημερίας, ήταν άλλωστε το κίνητρο της στρατηγικής στόχευσης που τέθηκε το 2021 να καταστεί ορατό, κόντρα στην έως τότε παράδοση. Κάτι που συνέβη, επιλέγοντας να είναι εξαιρετικά δραστήριο ως ενεργός μέτοχος με εξωστρεφή επικοινωνία. Η πρώτη αυτή φάση διευκόλυνε τις διεργασίες της δεύτερης με τον οραματικό στόχο της λειτουργία μας ως Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο.

Τώρα πλέον ετοιμαζόμαστε να αλλάξουμε σελίδα, περνώντας στην τρίτη φάση της λειτουργίας του οργανισμού. Ευελπιστώ ότι και αυτή, όπως και οι δύο προηγούμενες, θα στεφθεί με επιτυχία.

Λειτουργώντας πάντα με διαφάνεια, λογοδοσία και τις ηθικές δεσμεύσεις που χαρακτηρίζουν τα κρατικά επενδυτικά ταμεία διεθνώς, το Υπερταμείο/Growthfund, στο νέο αισιόδοξο κλίμα που διαμορφώνει για τη χώρα η επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, θα επιτελέσει τον αναβαθμισμένο ρόλο του με το μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης, όπως έκανε έως τώρα, και με την πεποίθηση ότι θα ανταποκριθεί στις αυξημένες προσδοκίες να αποτελέσει ένα εργαλείο προσέλκυσης ξένων επενδύσεων συμπληρωματικό στην ευρύτερη επενδυτική στρατηγική της χώρας.

Συνεχίζουμε, παράλληλα, με ισχυρή βούληση τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των δημοσίων επιχειρήσεων. Είναι ο μόνος δρόμος για τη διασφάλιση των κατακτήσεων. Η προσπάθειά μας αποτιμάται θετικά και από την Κομισιόν στην πρόσφατη έκθεσή της, με αναφορές στην επιτευχθείσα εξοικονόμηση πόρων από την καθιέρωση ομιλικής πολιτικής αλλά και γενικότερα στη διακυβέρνηση των θυγατρικών του ομίλου.

Ο κ. Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης είναι διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου/Growthfund.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT