Η Ινδία, ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη

Η Ινδία, ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη

Με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αφήνει πίσω της την Κίνα, ενώ εκτιμάται ότι θα γίνει η 3η μεγαλύτερη οικονομία έως το 2030

5' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από μερικούς μήνες, την άνοιξη, η είδηση πως ο πληθυσμός της Ινδίας υπερέβη τον πληθυσμό της Κίνας οδήγησε μερίδα οικονομολόγων και επιχειρηματιών να μιλήσουν για τον «ινδικό αιώνα», καθώς θεώρησαν ότι η εξέλιξη αποτελεί ανατροπή μείζονος γεωπολιτικής σημασίας.

Αναμφίβολα η εξέλιξη προοιωνίζεται περαιτέρω θεαματική ανάπτυξη, χάρη και στη σύνθεση του πληθυσμού της Ινδίας των 1,4 δισ. ατόμων, καθώς είναι σε συντριπτικό ποσοστό 80% κάτω των 50 ετών. Ακόμη κι αν η προσδοκία για έναν ινδικό αιώνα αποδειχθεί υπερβολική, σίγουρα η χρονιά που τελειώνει σήμερα μπορεί να χαρακτηριστεί «έτος Ινδίας», καθώς τα μεγέθη για τον πληθυσμό της δεν ήταν η μόνη μεγάλη μεταβολή στην πέμπτη οικονομία του κόσμου.

Τον μετασχηματισμό της Ινδίας σε ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη επικύρωσε στα τέλη Αυγούστου η επιτυχής προσελήνωση του διαστημοπλοίου της, θέτοντάς την στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, τονώνοντας την αυτοπεποίθηση του ινδικού λαού και χαρίζοντάς της μια πρωτοφανή θέση ανάμεσα στις νυν και πρώην υπερδυνάμεις, τις ΗΠΑ, την Κίνα και την άλλοτε Σοβιετική Ενωση, που πολύ νωρίτερα βέβαια είχαν καταγράψει το ίδιο επίτευγμα. Την ίδια στιγμή η άνοδός της συμπίπτει με την επιβράδυνση της Κίνας, αλλά και με τις γεωπολιτικές εντάσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον, γι’ αυτό και προσελκύει τους επενδυτές ανά τον κόσμο. Είναι, άλλωστε, η μόνη που μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη εναλλακτική έναντι της Κίνας, καθώς διαθέτει εργατικό δυναμικό και εσωτερική αγορά που μπορούν να συγκριθούν σε μέγεθος με την Κίνα, οι δυτικές κυβερνήσεις τη θεωρούν εταίρο τους και η κυβέρνηση Μόντι προσπαθεί να καταστήσει το επιχειρηματικό περιβάλλον φιλικό προς τις επιχειρήσεις.

Είναι η μόνη που μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη εναλλακτική έναντι της Κίνας και οι δυτικές κυβερνήσεις τη θεωρούν εταίρο τους.

Ηδη οι ρυθμοί ανάπτυξής της αφήνουν πίσω της τον οικονομικό γίγαντα της Ασίας και δεύτερη οικονομία στον κόσμο, την Κίνα, που φέτος επιβραδύνεται διαψεύδοντας τις προσδοκίες για ταχύτατη ανάκαμψη μέσα στο 2023.

Από την αρχή του 21ου αιώνα η ινδική οικονομία σημειώνει κατά μέσον όρο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης από 6% έως 7%, ενώ η Κίνα αγκομαχεί για να επιτύχει τον στόχο του 5%. Ακόμη και στην παρούσα «αρνητική παγκόσμια συγκυρία», όπως σχολίασε προσφάτως η επενδυτική Nomura, μια συγκυρία που μείωσε τις επενδύσεις και την κατανάλωση, ο ιαπωνικός οίκος προβλέπει πως η ανάπτυξη της Ινδίας το επόμενο έτος θα φτάσει το 5,7%.

Πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν πιθανόν να σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 7%. Το ΔΝΤ προεξοφλεί μάλιστα πως η Ινδία θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς για τουλάχιστον μια πενταετία ακόμη, ενώ όλες οι προβλέψεις συγκλίνουν στην εκτίμηση πως το 2050 η οικονομία της θα έχει το ίδιο μέγεθος με αυτή των ΗΠΑ. Από το περασμένο έτος, άλλωστε, έχει εκτοπίσει τη Βρετανία και έχει καταλάβει τη θέση της ως πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Η Goldman Sachs προέβλεψε προσφάτως πως η ταχύτατα αναπτυσσόμενη ασιατική χώρα θα αφήσει σύντομα πίσω της, όχι μόνον την Ιαπωνία και τη Γερμανία, αλλά και τις ΗΠΑ, ενώ η S&P Global και η Morgan Stanley είχαν προβλέψει ότι η Ινδία πρόκειται να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία έως το 2030. Τώρα η Goldman Sachs εκτιμά πως η Ινδία θα αναδειχθεί σε δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη παγκοσμίως έως το 2075.

Μαγνήτης για εταιρείες-κολοσσούς και ξένα κεφάλαια

Η Ινδία κατορθώνει να προσελκύει επιχειρηματικούς κολοσσούς όπως η Apple, που στις αρχές Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ότι μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα παράγει τουλάχιστον 50 εκατ. iPhone τον χρόνο στην Ινδία. Αν όλα πάνε καλά, σύμφωνα με το σχέδιο, τότε η Ινδία σύντομα θα αντιπροσωπεύει το 25% της παγκόσμιας παραγωγής iPhone.

Παράλληλα η Foxconn, προμηθεύτρια της Apple, ανακοίνωσε την ανέγερση περισσότερων μονάδων της στην Ινδία που, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, συνεπάγεται ότι της αναθέτει έναν ρόλο που έως τώρα καταλάμβανε αποκλειστικά η Κίνα. Τους τελευταίους δύο μήνες, άλλωστε, διεθνή funds έχουν αγοράσει ινδικές μετοχές αξίας 4 δισ. δολ., ενώ ξένοι επενδυτές προεξοφλούν μεγάλη άνοδο των ινδικών τίτλων μετά και τις εκλογικές νίκες του πρωθυπουργού.

Με τις εκλογικές αυτές νίκες του Μόντι έχει επικρατήσει στην αγορά η πεποίθηση πως η Ινδία θα ζήσει μια σημαντική περίοδο πολιτικής σταθερότητας και έχει οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο των χρηματιστηρίων της χώρας. Ο δείκτης Sensex, που παρακολουθεί τις 30 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες, έχει σημειώσει φέτος άνοδο 16%, ενώ ο γενικότερος δείκτης τιμών των μετοχών, Νifty 50, έχει συγκεντρώσει κέρδη 17% συνολικά φέτος. Ετσι, από τα τέλη Νοεμβρίου η συνολική κεφαλαιοποίηση των δύο χρηματιστηρίων της Ινδίας έχει εκτοξευθεί στα 4 τρισ. δολ. Η Ινδία κατατάσσεται πλέον στις χρηματιστηριακές υπερδυνάμεις, ανάμεσα στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου μετά τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία. Ξένοι επενδυτές έχουν στηρίξει επί χρόνια τις ινδικές νεοφυείς εταιρείες, που μέχρι προσφάτως απευθύνονταν κατά κύριο λόγο στην εγχώρια αγορά.

Κατατάσσεται πλέον στις χρηματιστηριακές υπερδυνάμεις, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση των δύο ινδικών αγορών να έχει εκτοξευθεί στα 4 τρισ. δολ.

Τελευταία έχουν αρχίσει να στηρίζουν ινδικές εταιρείες που ενισχύουν τις εξαγωγές της, εν μέρει και λόγω της ανασφάλειας που προκάλεσε ανά τον κόσμο το έμφραγμα στην εφοδιαστική αλυσίδα της Κίνας εξαιτίας της πανδημίας και των lockdowns.

Ενδεικτική περίπτωση ήταν μέσα στο 2020 μια εταιρεία από την Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, που εν μέσω των lockdowns δεν μπορούσε να προμηθευτεί τα αναγκαία εξαρτήματα από την Κίνα. Στράφηκε έτσι στην Ινδία, όπου μια μάλλον καινούργια νεοφυής, η Zetwerk συνέδεε πελάτες και κατασκευαστές στο εσωτερικό της Ινδίας.

Μολονότι δεν είχε έως τότε ποτέ δοσοληψίες με το εξωτερικό, η Zetwerk μεσολάβησε για την εκτέλεση μιας σειράς παραγγελιών και εξελίχθηκε σε πολύτιμο εταίρο της αμερικανικής εταιρείας.

Σήμερα παρέχει μια τεράστια γκάμα προϊόντων χάλυβα και η χρηματιστηριακή της αξία έχει φτάσει στα 2,7 δισ. δολάρια, με χρηματοδότηση, μεταξύ άλλων, από τις Greenoaks Capital, Lightspeed India και Peak XV Partners.

Η Ινδία, ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη-1Η συγκυρία

Καταγράφοντας τη ραγδαία άνοδο της Ινδίας σε όλους τους τομείς και την ταυτόχρονη αύξηση των επενδύσεων ανά τον κόσμο, ο Τιμ Μπάκλεϊ, διευθυντής του Climate Energy Finance, ερευνητικού ινστιτούτου του Σίδνεϊ, υπογράμμισε προ ημερών πως «δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη συγκυρία από την τρέχουσα για να μπορέσει η Ινδία να σημειώσει βιώσιμη ανάπτυξη».

42 δισ.

δολ. ετησίως έφτασαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ινδία το διάστημα 2020-2022.

Το δίλημμα

Η Ινδία, ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη-2Σκιαγραφώντας το δίλημμα που αντιμετωπίζει η Ινδία, αλλά και άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας, ανάμεσα στην πράσινη μετάβαση και την ανάπτυξη, ο υπουργός Ενέργειας Ρ.Κ. Σινγκ, τόνισε προ ημερών: «Δεν μπορούμε να καταργήσουμε τη χρήση των ορυκτών καυσίμων, εκτός κι αν αποκτήσουμε πυρηνική ενέργεια ή αν κατορθώσουμε να αποθηκεύσουμε ενέργεια κατά βιώσιμο τρόπο».

23 δισ.

δολ. έφτασαν οι εξαγωγές ηλεκτρονικών ειδών της Ινδίας, έχοντας τριπλασιαστεί από το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT