ΕΑΒ : Εργο διαστημικής τεχνολογίας υλοποιεί στο Σχηματάρι

ΕΑΒ : Εργο διαστημικής τεχνολογίας υλοποιεί στο Σχηματάρι

Για τη δημιουργία και τη δοκιμή διαστημικού υλικού και δορυφόρων

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα τέλη Νοεμβρίου ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου HAITF (Hellenic Assembly, Integration and Testing Facility) στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στο Σχηματάρι, που έχει αντικείμενο τη δημιουργία διαστημικού υλικού και δορυφόρων. Κύριος στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι να σχεδιάσει, να υλοποιήσει και να θέσει σε λειτουργία μια σύγχρονη υποδομή, εντός των εγκαταστάσεων της ΕΑΒ, για συναρμολόγηση, ενσωμάτωση και δοκιμή (AIT) διαστημικού υλικού και δορυφόρων.

Η υποδομή HAITF θα μπορεί να φιλοξενήσει διαστημικό υλικό και μικρούς δορυφόρους για να υποστηρίξει τη διαδικασία συναρμολόγησης και ενσωμάτωσης των δορυφορικών υποσυστημάτων στο διαστημικό σκάφος, καθώς και τη διεξαγωγή λειτουργικών και περιβαλλοντικών δοκιμών. Σύμφωνα με την ΕΑΒ, η διαδικασία συναρμολόγησης και ενσωμάτωσης είναι το τελευταίο στάδιο κατασκευής ενός δορυφορικού συστήματος, που συνήθως περιλαμβάνει τη φυσική και την ηλεκτρική σύνδεση των δορυφορικών υποσυστημάτων στο διαστημικό σκάφος. Επίσης, οι δοκιμές επαληθεύουν τη λειτουργικότητα και την αξιοπιστία των δορυφορικών υποσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργικότητας του πλήρους συστήματος πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις περιβαλλοντικές δοκιμές.

Ως προς τις περιβαλλοντικές δοκιμές, προσομοιώνουν τις διαστημικές περιβαλλοντικές συνθήκες, ξεκινώντας από την εκτόξευση του δορυφόρου μέχρι την τοποθέτηση αυτού σε τροχιά. Οι δοκιμές αυτές όχι μόνο εγγυώνται ότι οι δορυφόροι θα παραμένουν λειτουργικοί στο Διάστημα και θα έχουν αξιόπιστη λειτουργία κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, αλλά διασφαλίζουν και την επιτυχία της δορυφορικής αποστολής. Για τις δοκιμές αυτές απαιτούνται κατάλληλες εγκαταστάσεις (π.χ. σύστημα δοκιμών κραδασμών ή θάλαμος θερμικού κενού) και εξοπλισμός.

Το έργο HAITF έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τριών ετών και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και υποστηρίζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), που ενεργεί για λογαριασμό του ελληνικού υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Ελληνικό Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα.Διεθνώς η αξία της οικονομίας του «νέου Διαστήματος», της ανάπτυξης δηλαδή εφαρμογών από εταιρείες με δραστηριότητα στον τομέα του Διαστήματος, τοποθετείται σε 575 δισ. ευρώ το 2023 και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 τρισ. μέχρι το 2030.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή