Από αύριο πληρωμές εφάπαξ από τον ΕΦΚΑ και επιδομάτων από ΔΥΠΑ

Από αύριο πληρωμές εφάπαξ από τον ΕΦΚΑ και επιδομάτων από ΔΥΠΑ

Οι συντάξεις Φεβρουαρίου θα καταβληθούν από 26 έως 30 Ιανουαρίου

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύριο Παρασκευή 5 Ιανουαρίου ξεκινάει ο ΕΦΚΑ τις πρώτες πληρωμές του νέου έτους, καθώς έχει προγραμματιστεί να καταβάλει 3,9 εκατ. ευρώ σε 1.000 συνταξιούχους, καθώς εκδόθηκαν οι αποφάσεις για το εφάπαξ τους. Αντίστοιχα, η ΔΥΠΑ θα καταβάλει 19 εκατ. ευρώ σε 16.000 δικαιούχους για επιδόματα, κυρίως ανεργίας, 6 εκατ. ευρώ σε 7.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης, καθώς και 700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Οι πληρωμές για τις συντάξεις Φεβρουαρίου, βάσει του προγραμματισμού, θα πραγματοποιηθούν στο τέλος Ιανουαρίου και συγκεκριμένα θα ξεκινήσουν από τις 26 και θα ολοκληρωθούν στις 30 του μηνός.

Αναλυτικότερα οι ημερομηνίες, που θα πρέπει βέβαια να επικυρωθούν από το Δ.Σ. του ΕΦΚΑ, είναι οι εξής:

– Την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου πρόκειται να καταβληθούν οι κύριες συντάξεις από τα τέως ταμεία μη μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν.4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ (συνταξιούχοι μισθωτοί και μη μισθωτοί από 1.1.2017 και έπειτα) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών).

– Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου πρόκειται να καταβληθούν οι κύριες συντάξεις των τέως ταμείων μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Λοιπων εντασσόμενων (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ], καθώς και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

Αυξημένα κατά 3% θα είναι πάντως τα επιδόματα που χορηγεί ο ΕΦΚΑ από 1.1.2024, καθώς τα όρια των ημερησίων μισθών και τα τεκμαρτά ημερομίσθια των ασφαλιστικών κλάσεων αναπροσαρμόζονται κατά το ποσοστό της εκάστοτε χορηγούμενης αύξησης στις συντάξεις του τέως ΙΚΑ ΕΤΑΜ. Ετσι, τα ποσά του εφάπαξ βοηθήματος για έξοδα κηδείας και των επιδομάτων ασθενείας και μητρότητας αναπροσαρμόζονται από 1.1.2024 ως εξής:

Το ανώτατο όριο ημερήσιου επιδόματος ασθενείας με τις προσαυξήσεις λόγω οικογενειακών βαρών:

α) Για τις πρώτες 15 ημέρες επιδότησης (το Τεκμαρτό Ημερομίσθιο της 3ης ασφαλιστικής κλάσης) σε 17,75 ευρώ.

β) Μετά τις πρώτες 15 ημέρες επιδότησης (το Τ.Η. της 8ης ασφαλιστικής κλάσης) σε 32,62 ευρώ και το εφάπαξ βοήθημα για έξοδα κηδείας (8πλάσιο του Τ.Η. της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης) σε 842,96 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή