Προβλέψεις για υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου παρά τα ανοδικά κύματα

Προβλέψεις για υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου παρά τα ανοδικά κύματα

Οσο εξωθεί ανοδικά τις τιμές ο ΟΠΕΚ μειώνοντας την παραγωγή, τόσο οι αμερικανικές πετρελαϊκές αντιδρούν αυξάνοντας την προσφορά

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι σε εξέλιξη δύο πόλεμοι σε περιοχές εξαιρετικά ευαίσθητες για την προσφορά υδρογονανθράκων, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει αποκλείσει τη μεταφορά πετρελαίου μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας έχουν απομακρύνει το ρωσικό πετρέλαιο από τις δυτικές αγορές. Η κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή οδήγησε έτσι χθες σε άνοδο τις τιμές του πετρελαίου, με το αργό Δυτικού Τέξας να σημειώνει άνοδο 3,35% στα 72,74 δολ. το βαρέλι, επαναφέροντας την ανησυχία για ενδεχόμενη εκτόξευση των τιμών του «μαύρου χρυσού». Την ίδια στιγμή, πάντως, παράγοντες της αγοράς εξακολουθούν να πιθανολογούν υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, καθώς η παγκόσμια αγορά έχει και πάλι πλημμυρίσει από ένα πλεόνασμα προσφοράς.

Μέχρι χθες φαινόταν, άλλωστε, να διαψεύδονται οι προβλέψεις περί αισθητής ανάκαμψης των τιμών, αλλά και οι φόβοι για εκτόξευσή τους εξαιτίας του νέου αραβοϊσραηλινού πολέμου. Ενδέχεται να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στη διατήρηση των τιμών του πετρελαίου σε σχετικά χαμηλά επίπεδα η μεγάλη αύξηση της παραγωγής από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες εκτός του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της αμερικανικής βιομηχανίας σχιστολιθικών υδρογονανθράκων. Εως τώρα ο ΟΠΕΚ προσπαθεί να δώσει ανοδική ώθηση στις τιμές του πετρελαίου με νέα αλλά προαιρετική μείωση της παραγωγής κατά 900.000 βαρέλια την ημέρα. Παράγοντες της αγοράς αμφιβάλλουν για το πόσο πιστά θα εφαρμοστούν οι συμφωνηθείσες μειώσεις και την ίδια στιγμή η παραγωγή αμερικανικού αργού έχει φτάσει στα 13,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σημειώνοντας νέο επίπεδο-ρεκόρ.

Οπως επισημαίνει ο Πάρσλεϊ Ονγκ, επικεφαλής του τομέα ερευνών για θέματα ενέργειας και χημικών στην JPMorgan Chase, το διεθνές καρτέλ πετρελαίου αντιμετωπίζει μια κίνηση εξισορρόπησης της προσφοράς από τις άλλες χώρες και ιδιαιτέρως από τις αμερικανικές βιομηχανίες που ενδιαφέρονται άμεσα για το ύψος των τιμών του «μαύρου χρυσού». Ο ίδιος διευκρινίζει πως όσο εξωθεί ανοδικά τις τιμές ο ΟΠΕΚ μειώνοντας την παραγωγή, τόσο οι αμερικανικές βιομηχανίες σχιστολιθικού πετρελαίου αντιδρούν αυξάνοντας την προσφορά.

Οι πετρελαϊκές στο Δυτικό Τέξας και στη βόρεια Ντακότα έχουν προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής τους σε επίπεδα πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών. Σε ό,τι αφορά το νέο έτος, η παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να σημειώσει νέα υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενημέρωσης για θέματα Ενέργειας. Σημαντική αναμένεται να είναι, άλλωστε, η συνεισφορά της Βραζιλίας αλλά και της Γουιάνας που ενισχύουν το κύμα νέου πετρελαίου από την αμερικανική ήπειρο. Και την ίδια στιγμή, εκτιμάται πως θα επιβραδυνθεί η αύξηση της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο ως άμεση συνέπεια της υποχώρησης που καταγράφει η οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέσα στο τρέχον έτος. Αναλυτές επισημαίνουν, βέβαια, ότι η αύξηση αυτή δεν είναι ούτε το 50% εκείνης που κατεγράφη στη διάρκεια του περασμένου έτους, αλλά και πάλι παραμένει σε υψηλά επίπεδα όταν συγκριθεί με το παρελθόν. Η κατανάλωση πετρελαίου επανέρχεται, άλλωστε, σταδιακά στα κανονικά προ της πανδημίας επίπεδα, ενώ στις ΗΠΑ η ζήτηση αυξάνεται εν μέσω προσδοκιών για ομαλή προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας που στηρίζουν τη ζήτηση για τον «μαύρο χρυσό». Η ευρύτερη εικόνα εμφανίζει πάντως άνιση τη ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς στην Κίνα είναι σημαντική η στροφή στα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή