Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η τάση της δεκαετίας

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η τάση της δεκαετίας

Ο τζίρος της αναμένεται να φτάσει τα 420 δισ. δολάρια έως το 2027

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βιομηχανία της τεχνολογίας βρίσκεται στα πρώτα στάδια ενός τεράστιου αναπτυξιακού κύκλου, καθώς η ευρεία χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην παγκόσμια οικονομία θα γιγαντώσει την αγορά, με τον τζίρο της να φτάνει τα 420 δισ. δολάρια έως το 2027. Αυτή είναι η εκτίμηση της ελβετικής UBS, που χαρακτηρίζει «τάση της δεκαετίας» την τεχνητή νοημοσύνη και τις εφαρμογές της.

Ο οίκος έχει αναβαθμίσει τις σχετικές προβλέψεις του κατά 40%. Οπως σχολιάζουν οι αναλυτές της UBS, «όταν δημοσιεύσαμε τις προβλέψεις μας για τα έσοδα της βιομηχανίας της τεχνητής νοημοσύνης το περασμένο έτος, περιμέναμε πως θα σημείωνε ανάπτυξη από τα 28 δισ. δολάρια το 2022 στα 300 δισ. δολάρια έως το 2027. Αυτό μεταφραζόταν σε συνολικό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 61%». Προσθέτουν έτσι πως τώρα αναβαθμίζουν περαιτέρω τις εκτιμήσεις τους, αλλά συγκρατημένα και πιθανολογούν πως διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αποδειχθεί τελικά ότι είναι υπερβολικά συντηρητικοί.

Καταλήγουν, έτσι, τώρα να προβλέπουν έσοδα 420 δισ. δολαρίων έως το 2027 για τη βιομηχανία, που ισοδυναμεί με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 72% και 15πλασιασμό μέσα σε μόλις πέντε χρόνια. Σχολιάζοντας, άλλωστε, τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, που στη διάρκεια του περασμένου έτους προκάλεσαν παγκόσμια αίσθηση, ενέπνευσαν ανησυχία αλλά και προσέλκυσαν εκατομμύρια χρήστες μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, οι αναλυτές της UBS συμπεραίνουν πως «ήρθε η ώρα για τη βιομηχανία της τεχνητής νοημοσύνης». Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν, «εάν η κυκλοφορία της εφαρμογής ChatGPT είναι για τη βιομηχανία της τεχνητής νοημοσύνης κάτι σαν τη στιγμή που εμφανίστηκε το iPhone για την Apple, η πρόσφατη παρουσίαση διαφόρων εφαρμογών όπως τα Copilots και λειτουργιών όπως τα Turbo και vision από την OpenAI το τέταρτο τρίμηνο του 2023, σημαίνει ότι η αντίστοιχη στιγμή για τη βιομηχανία της τεχνητής νοημοσύνης έχει φτάσει».

Σύμφωνα με τον οίκο, η τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα και μεγάλα κομμάτια της τεχνολογικής βιομηχανίας, ενώ θα αποτελέσει την «τάση της δεκαετίας» στον κλάδο. Κανένα άλλο κομμάτι της αγοράς δεν έχει τόσο υψηλές προοπτικές ανάπτυξης. Σημειωτέον ότι η Microsoft είναι από τους κορυφαίους «παίκτες» στον τομέα της ΑΙ, μετά και την επένδυση περίπου δέκα δισ. δολαρίων στην πρωτοπόρο OpenAI που ανέπτυξε το ChatGPT. Παράλληλα, οι τεχνολογικοί γίγαντες της Κίνας, από την Alibaba έως την Baidu και την Tencent, έχουν επίσης λανσάρει τα δικά τους μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή