Γερμανία: Αυξήθηκε στο 3,8% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

Γερμανία: Αυξήθηκε στο 3,8% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

Αιτία κατά κύριο λόγο η άνοδος των τιμών ενέργειας κατά 4,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω του προβληματισμού που έχει προκαλέσει η νέα, αν και όχι μεγάλη, επιτάχυνση που σημείωσε τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης φτάνοντας και πάλι στο 3% από το 2,4% του Νοεμβρίου, σαφώς πιο ανησυχητική είναι η εικόνα στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Πάλαι ποτέ ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά τελευταία «ο μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης, η Γερμανία σημείωσε τον Δεκέμβριο πληθωρισμό 3,8% επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Υπερέβη, έτσι, αισθητά τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Η εξέλιξη έβαλε προσωρινά φρένο στην τάση για υποχώρηση που κατέγραψε ο δείκτης τους προηγούμενους μήνες και ειδικότερα τον Νοέμβριο, οπότε είχε σημειώσει ραγδαία υποχώρηση στο 2,3%.

Πρόκειται για άνοδο του δείκτη κατά 1,5 εκατοστιαία μονάδα και οφείλεται κατά κύριο λόγο στη χαίνουσα πληγή της γερμανικής οικονομίας, τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Κι αυτό γιατί οι τιμές της ενέργειας σημείωσαν τον Δεκέμβριο άνοδο κατά 4,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους και αντέστρεψαν την πτωτική πορεία που είχαν σημειώσει τον Νοέμβριο όταν είχαν υποχωρήσει κατά 4,5%. Η ακρίβεια των τιμών της ενέργειας έχει αποτελέσει υπαρξιακή απειλή για τις γερμανικές βιομηχανίες, πολλές από τις οποίες αναγκάστηκαν να ελαχιστοποιήσουν ή και να διακόψουν πλήρως τη λειτουργία τους στη διάρκεια του 2022 όταν η ενεργειακή κρίση βρισκόταν στην κορύφωσή της. Είχε προηγηθεί από το 2011 η απόφαση της Αγκελα Μέρκελ να κλείσουν όλοι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Γερμανίας, με αποτέλεσμα έκτοτε η γερμανική οικονομία να είναι ολοκληρωτικά πλέον εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο.

Οι τιμές της ενέργειας είναι, άλλωστε, και η αιτία των ασυνήθιστων κινητοποιήσεων που γνώρισε προ ημερών η γερμανική κυβέρνηση όταν αγρότες κατέβηκαν με τα τρακτέρ τους στο κέντρο του Βερολίνου. Αιτία των κινητοποιήσεών τους είναι η διακοπή των επιδοτήσεων στο ντίζελ, ένα από τα μέτρα στα οποία αναγκάστηκε να καταφύγει ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας στην προσπάθειά του να προσαρμόσει τον προϋπολογισμό του για το επόμενο έτος στις προσταγές του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας. Συγκεκριμένα, ζητούμενο της κυβέρνησης ήταν να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό των 17 δισ. ευρώ που δημιούργησε ξαφνικά στον προϋπολογισμό του νέου έτους η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου καθώς ουσιαστικά απαγορεύει στην κυβέρνηση να μεταφέρει κεφάλαια από το ταμείο κατά της ύφεσης της πανδημίας στο ταμείο για την πράσινη μετάβαση και τον εκσυγχρονισμό της Γερμανίας.

Στο μεταξύ, η Γερμανία εξακολουθεί να αποτελεί τη χειρότερη από τις μεγάλες οικονομίες καθώς εκτιμάται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πως ήταν η μόνη από όλες τις οικονομίες του G7 που έκλεισε το περασμένο έτος έχοντας διολισθήσει σε ύφεση. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες της έχουν δεχθεί επιθετικό ανταγωνισμό από τα φτηνά ηλεκτροκίνητα οχήματα της Κίνας, η επιβράδυνση της οποίας μείωσε ταυτοχρόνως τη ζήτηση για τις γερμανικές εξαγωγές.

Σε ό,τι αφορά τους δείκτες του πληθωρισμού στα ομόσπονδα κρατίδια, η αύξηση ήταν σημαντική σχεδόν σε όλα. Το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας, αυξήθηκε στο 3,5% τον Δεκέμβριο από 3% τον προηγούμενο μήνα. Στη Βαυαρία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,45% από 2,8%. Στο Βραδεμβούργο, αυξήθηκε στο 4,5% από 4,1%, στη Σαξονία σε 4,3% από 3,9%. Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη στο 3,5% από 3,4% και στην Εσση στο 3,5% από 2,9%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή