ΗΠΑ: Μεγάλη μείωση χρηματοδότησης των νεοφυών εταιρειών

ΗΠΑ: Μεγάλη μείωση χρηματοδότησης των νεοφυών εταιρειών

Το 2023 οι επενδύσεις υποχώρησαν κατά περίπου 30% σε σύγκριση με το 2022

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παρελθούσα χρονιά αποδείχθηκε και η χειρότερη για τη χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2019 και εντεύθεν, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία από τα τέλη του 2023. Συγκεκριμένα, και βάσει δημοσιεύματος του Bloomberg, τους τελευταίους 12 μήνες οι επενδυτές έδωσαν χρήματα σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης, αλλά ο υπόλοιπος κλάδος υπέφερε.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που δημοσίευσε η εταιρεία ερευνών αγοράς PitchBook χθες, οι επενδυτές καινοτομικών κεφαλαίων τοποθέτησαν 170,6 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ σε περίπου 15.000 επιχειρηματικές συμφωνίες. Η αξία τους είναι μειωμένη κατά περίπου 30% από το 2022. Αξίζει να παρατηρηθεί σε αυτό το σημείο ότι συνολικά σε διεθνή κλίμακα αποδυναμώθηκε το 2023 η παρουσία των ομίλων καινοτομικών επενδυτικών κεφαλαίων. Σε όλο τον κόσμο οι όμιλοι επένδυσαν 345,7 δισ. δολάρια σε κεφάλαια σε νεοφυείς επιχειρήσεις, δηλαδή ήταν μειωμένα κατά 35% από όσα ξόδεψαν το 2022 και αποδείχθηκαν και τα λιγότερα από το 2017. Τα καινοτομικά επενδυτικά κεφάλαια αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του παγκόσμιου επιχειρηματικού οικοσυστήματος.

Τους τελευταίους 12 μήνες οι επενδυτές έδωσαν χρήματα σε startups τεχνητής νοημοσύνης, αλλά ο υπόλοιπος κλάδος υπέφερε.

Τα στοιχήματα, που προήλθαν από ομίλους καινοτομικών κεφαλαίων, συνέβαλαν στο να αναπτυχθούν εταιρείες, οι οποίες μετασχηματίζουν τη ζωή και τον κόσμο εν συνόλω. Ανάμεσα σε αυτές είναι οι Amazon.com, Google και OpenAI. Ο τρόπος με τον οποίο συγκεντρώνονται και επενδύονται τα εν λόγω κεφάλαια έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ανάπτυξη και την καινοτομία. Ωστόσο, μετά την ακμή στις επενδύσεις, που σημειώθηκε κατά το 2021, χρονιά πανδημίας, αυτές μειώθηκαν δραστικά. «Τα πάντα προσπαθούν να βρουν μια ισορροπία», δήλωσε ο Κάιλ Στάνφορντ, αναλυτής κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου στην PitchBook.

Ο Στάνφορντ είπε ότι ο κλάδος εξακολουθεί να ξεπερνάει τα υψηλά επίπεδα των τελευταίων ετών. Αν και τα καινοτομικά κεφαλαία διοχετεύονται αποκλειστικά σε επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πολλές πιθανότητες να γίνουν πολύ μεγάλες, υπάρχουν επί του παρόντος περίπου 54.000 εταιρείες υποστηριζόμενες από τέτοιους πόρους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά την εκτίμησή του είναι «πάρα πολλές». Εν τω μεταξύ, το 2023 τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από επενδυτές με ενδιαφέρον στις νεοφυείς μονάδες στη χώρα, μειώθηκαν σχεδόν κατά τα δύο τρίτα από το 2022 και σχεδόν κατά το ήμισυ παγκοσμίως. Τα αμερικανικά καινοτομικά κεφάλαια συγκέντρωσαν 66,9 δισ. δολάρια το 2023 και τα αμοιβαία κεφάλαια παγκοσμίως άντλησαν 160,9 δισ. δολάρια για τον τομέα των νεοφυών εταιρειών.

Η πτώση στη χρηματοδότηση κατά το τέταρτο τρίμηνο ήταν λιγότερο έντονη από ό,τι για το σύνολο του έτους, αποκαλύπτοντας τα προβλήματα που ξεκίνησαν στα τέλη του 2022. Το προαναφερθέν διάστημα οι συμφωνίες για τη διάθεση επενδύσεων σε αμερικανικές νεοφυείς ανήλθαν σε 37,5 δισ. δολάρια, ελαφρώς μειωμένες από τα 39,8 δισ. δολάρια πρόπερσι. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επενδυτικές συμφωνίες για χρηματοδότηση με επενδυτικά κεφάλαια έφθασαν τα 76,6 δισ. δολάρια το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, έναντι των 94 δισ. δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα. Τέλος, πιο ευοίωνη ήταν η εικόνα στη Ν. Αμερική, όπου, αν και η αξία των επενδύσεων μειώθηκε 50% και πλέον στα 4 δισ. δολάρια το 2023, η συγκέντρωση καινοτομικών κεφαλαίων ενισχύθηκε κατά 40% στα 2 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή