Ουκρανία: Η Ρωσία έπληξε το Χάρκοβο με βορειοκορεατικούς πυραύλους

Ουκρανία: Η Ρωσία έπληξε το Χάρκοβο με βορειοκορεατικούς πυραύλους

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γραφείο του εισαγγελέα της περιφέρειας του Χαρκόβου παρείχε περαιτέρω αποδείξεις ότι η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία με πυραύλους που είχε προμηθευτεί από τη Βόρεια Κορέα, παρουσιάζοντας θραύσματά τους.

Ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η Ρωσία αυτή την εβδομάδα έπληξε την Ουκρανία με πυραύλους που προμηθεύτηκε από τη Βόρεια Κορέα, για πρώτη φορά από την εισβολή της.

Ο Ντμίτρο Τσουμπένκο, εκπρόσωπος του γραφείου του εισαγγελέα, είπε ότι ο πύραυλος, ένας από τους πολλούς που έπληξαν την πόλη του Χαρκόβου στις 2 Ιανουαρίου, ήταν οπτικά και τεχνικά διαφορετικός από τα ρωσικά μοντέλα.

«Η μέθοδος παραγωγής δεν είναι πολύ σύγχρονη. Υπάρχουν παρεκκλίσεις από τους τυπικούς πυραύλους Iskander που είδαμε κατά το παρελθόν σε πλήγματα στο Χάρκοβο. Αυτός ο πύραυλος είναι παρεμφερής με έναν από τους βορειοκορεατικούς πυραύλους», δήλωσε ο Τσουμπένκο στα μέσα ενημέρωσης επιδεικνύοντας τα απομεινάρια του.

Ο ίδιος είπε ότι ο πύραυλος ήταν κατά τι μεγαλύτερος σε διάμετρο σε σχέση με τον ρωσικό Iskander, ενώ η κεφαλή του, οι εσωτερικές ηλεκτρικές περιελίξεις και το πίσω τμήμα του είναι επίσης διαφορετικά. «Αυτός είναι ο λόγος που τείνουμε προς την εκδοχή ότι αυτός πιθανόν να είναι ένας πύραυλος τον οποίο προμήθευσε η Βόρεια Κορέα», κατέληξε.

Ο Τσουμπένκο, πάντως, αρνήθηκε να αναφέρει την ακριβή ονομασία του πυραύλου.

Η Ρωσία επιτέθηκε στο Χάρκοβο με πολλούς πυραύλους αυτή την εβδομάδα, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 60, σε μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις με πυραύλους και drone μετά την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται σε καθεστώς εμπάργκο όπλων που της έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Εθνη από το 2006, όταν έκανε δοκιμή πυρηνικής βόμβας.

Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών -τα οποία εγκρίθηκαν με τη στήριξη και της Ρωσίας- απαγορεύουν στις χώρες να εμπορεύονται όπλα ή άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό με τη Βόρεια Κορέα.

Αυτό ισχυρίστηκε χθες ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχάιλο Ποντολιάκ, ύστερα από παρόμοιους ισχυρισμούς που είχε διατυπώσει και η Ουάσιγκτον.

Παράλληλα, κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν τον κυβερνήτη της περιφέρειας του Χαρκόβου, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι πύραυλοι που κατασκευάστηκαν εκτός Ρωσίας εκτοξεύτηκαν στην επαρχία στα τέλη Δεκεμβρίου και στις αρχές Ιανουαρίου. 

Ο Ποντολιάκ δεν παρουσίασε αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι οι πύραυλοι είναι βορειοκορεατικοί. Στις δηλώσεις που έκανε χθες η Ουάσιγκτον επικαλέστηκε διαβαθμισμένες πληροφορίες. 

Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή