Εκπτώσεις από Δευτέρα – Οι κανόνες για την αναγραφή παλιάς και νέας τιμής

Εκπτώσεις από Δευτέρα – Οι κανόνες για την αναγραφή παλιάς και νέας τιμής

Ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις από τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν έως και το τέλος Φεβρουαρίου, με προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές 14 και 21 Ιανουαρίου 2024

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκινούν από τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν έως και το τέλος Φεβρουαρίου, με προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές 14 και 21 Ιανουαρίου 2024.

Επειτα από μια σχετικά ικανοποιητική γιορτινή περίοδο, οι επαγγελματίες αναμένουν πως η εκπτωτική περίοδος θα δώσει νέα ώθηση στις πωλήσεις και ο τζίρος του φετινού διμήνου θα ξεπεράσει τα περίπου 6 δισ. ευρώ του αντίστοιχου περσινού.

Υπενθυμίζεται ότι σε κάθε ανακοίνωση έκπτωσης υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή κατά τη διάρκεια 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Οταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά. Οταν η τιμή μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της πρώτης από τις διαδοχικές μειώσεις τιμών.

Αποδείξεις και πρόστιμα

Σε περίπτωση ελέγχου, οι έμποροι πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που οι εκπτώσεις αποδειχθεί ότι είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο των 20.000 ευρώ.

Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης: «Οι προτιμήσεις των καταναλωτών κατά τη διάρκεια των τακτικών εκπτώσεων του χειμώνα είναι καθιερωμένες και οι αγοραστικές συνήθειες εστιάζουν σε προσωπικές και οικογενειακές αγορές (…) Οπως κάθε χρόνο, το ενδιαφέρον των καταναλωτών αναμένεται να προσελκύσουν και φέτος τα επώνυμα προϊόντα, καθώς και οι οικιακές συσκευές, τα έπιπλα και όλα τα είδη σπιτιού».

Κατά τον ίδιο, ο στόχος της αύξησης των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο εκτιμάται πως θα επιτευχθεί κυρίως λόγω των αυξήσεων στους μισθούς 660.000 δημόσιων υπαλλήλων ύστερα από 14 χρόνια, της αύξησης 3% σε σχεδόν 2 εκατ. συνταξιούχους και της αύξησης των αποδοχών των μισθωτών από το ξεπάγωμα των τριετιών.

Ο κ. Κροκίδης χαρακτήρισε θετικό το γεγονός πως στις περσινές εκπτώσεις, στην αγορά της Αττικής, όπου διενεργήθηκαν και οι περισσότεροι έλεγχοι, η παραβατικότητα μειώθηκε αναφορικά με τις καταγγελίες και κυμάνθηκε σε ποσοστό χαμηλότερο του 6%.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή