Moody’s: Πρωταθλήτρια στη μείωση χρέους η Ελλάδα και το 2024

Moody’s: Πρωταθλήτρια στη μείωση χρέους η Ελλάδα και το 2024

Ο οίκος προβλέπει ότι το διάστημα 2023-2030 το ελληνικό χρέος θα περιοριστεί από το 160,7% στο 134,7% του ΑΕΠ.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά το εξαιρετικά δύσκολο δημοσιονομικό περιβάλλον στην Ευρωζώνη φέτος, η Ελλάδα θα διατηρήσει τα σκήπτρα της πρωταθλήτριας στη μείωση χρέους, τόσο σε επίπεδο Ζώνης του Ευρώ, όσο και διεθνώς, όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Η αυστηροποίηση της δημοσιονομικής στάσης, τη στιγμή που και τα μέτρα στήριξης θα αποσυρθούν πλήρως αφαιρώντας ένα σημαντικό ούριο άνεμο πάνω από τα οικονομικά των χωρών, και η ακόμα περιοριστική νομισματική πολιτική –παρόλο που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια– συνθέτουν ένα εξαιρετικά δύσκολο σκηνικό για τις κυβερνήσεις στην Ευρωζώνη, τονίζει ο οίκος.

Σε αυτό το πλαίσιο, το βάρος του χρέους θα παραμείνει υψηλότερο και λιγότερο προσιτό από ό,τι πριν από την πανδημία για τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης.

Τα ακόμη υψηλά ελλείμματα, η βραδύτερη ανάπτυξη και το αυξανόμενο επιτοκιακό κόστος θα οδηγήσουν σε σταδιακή άνοδο των δεικτών χρέους σε πολλές χώρες, όπως επισημαίνει η Moody’s.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί αυτό θα μπορούσε να αποδυναμώσει την πιστωτική ισχύ χωρών όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και η Γαλλία που έχουν σημειώσει μικρότερη πρόοδο στη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και έχουν μεγαλύτερες ανάγκες αναχρηματοδότησης. Για το Βέλγιο και τη Γαλλία, θα χρειαζόταν μια άνευ προηγουμένου δημοσιονομική εξυγίανση περίπου 2% του ΑΕΠ για να μειωθεί το χρέος κάτω από τα επίπεδα του 2019 έως το 2030.

Οπως μάλιστα αναφέρει η Moody’s, μόνο η Ελλάδα, η Κροατία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος θα έχουν χαμηλότερο χρέος το 2024 από ό,τι το 2019. Ειδικότερα, η Ελλάδα θα σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση η οποία θα φτάσει το 29% (στο 151,8% το 2024 από περίπου 181% το 2019), έναντι μείωσης 21% για την Κύπρο, 17% για την Ιρλανδία, 16% για την Πορτογαλία και 12% για την Κροατία.

Και σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή της Moody’s για την Ελλάδα, Στέφεν Ντουκ, το ρεκόρ αυτό της Ελλάδας θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. «Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να έχει ένα από τα υψηλότερα χρέη παγκοσμίως τα επόμενα 3-5 χρόνια, ωστόσο προβλέπουμε ότι αυτό το διάστημα θα καταγράψει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών και των μελών της Ζώνης του Ευρώ», όπως σημειώνει μιλώντας στην «Κ». Ο οίκος προβλέπει συγκεκριμένα ότι το διάστημα 2023-2030 η Ελλάδα θα καταγράψει μείωση του δείκτη χρέους κατά 26 ποσοστιαίες μονάδες συνολικά (από 160,7% σε 134,7%).

Η μείωση του χρέους θα αντανακλά, μεταξύ άλλων, την ισχυρή εστίαση της κυβέρνησης στην εφαρμογή συνετών δημοσιονομικών πολιτικών που θα οδηγούν σε αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, κατά τον οίκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή