Βεβαίωση χρηματικών οφειλών από νέα ψηφιακή πλατφόρμα

Βεβαίωση χρηματικών οφειλών από νέα ψηφιακή πλατφόρμα

Τίθεται σε λειτουργία από τη Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βεβαίωση για τις οφειλές προς τράπεζες, funds, Δημόσιο και φορείς κοινωνικής ασφάλισης θα μπορεί να λαμβάνει κάποιος μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που τίθεται σε λειτουργία από τη Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα.

Η βεβαίωση θα πιστοποιεί τις υφιστάμενες χρηματικές οφειλές προς όλους τους χρηματοδοτικούς φορείς και το Δημόσιο, την οποία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν, π.χ., για ρυθμίσεις οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ή άλλης διαδικασίας. Η βεβαίωση που θα εκδίδεται θα περιέχει και οφειλές που έχουν ρυθμιστεί μέσω του νόμου Κατσέλη. Με αυτόν τον τρόπο αίρεται ένα σημαντικό εμπόδιο στις προσπάθειες ρύθμισης οφειλών που σήμερα καθυστερούσαν λόγω αδυναμίας πιστοποίησης των χρεών ενός οφειλέτη, με ευθύνη σε πολλές περιπτώσεις των εταιρειών διαχείρισης που χρέωναν γι’ αυτή την υπηρεσία.

Η πρόσβαση των ενδιαφερομένων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα πραγματοποιείται μέσω του συνδέσμου https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise-opheilon/bebaiose-khrematikon-opheilon και ο ενδιαφερόμενος θα εισέρχεται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του στο Taxisnet. Προϋπόθεση για τη χορήγηση της βεβαίωσης είναι ο ενδιαφερόμενος να αποδεχθεί την άρση του φορολογικού απορρήτου του.

Οπως διαβεβαιώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η νέα υπηρεσία λειτουργεί συμπληρωματικά και δεν υποκαθιστά τη θεσμοθετημένη (νόμος 5072/2023) υποχρέωση των servicers να εγκαταστήσουν εφαρμογές και συστήματα προσωποποιημένης πληροφόρησης των δανειοληπτών.

Η σχετική υποχρέωση προβλέπει την προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση προς τους οφειλέτες για το ύψος της οφειλής, το ιστορικό των πληρωμών, τις δόσεις, το επιτόκιο της ρύθμισης κ.λπ. Η ενημέρωση θα πρέπει να παρέχεται μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας (κατ’ αναλογία με το web banking των τραπεζών), θα ενημερώνεται τουλάχιστον σε μηνιαία βάση και θα πρέπει να έχει ενεργοποιηθεί μέχρι την 30ή Μαρτίου 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή