Mytilineos: Προχωράει η μεγάλη επένδυση σε ΑΠΕ στη Χιλή

Mytilineos: Προχωράει η μεγάλη επένδυση σε ΑΠΕ στη Χιλή

Ολοκληρώθηκε η χρηματοδότηση ενός χαρτοφυλακίου 4 φωτοβολταϊκών έργων

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαδικασία χρηματοδότησης (χωρίς αναγωγή ή εγγυήσεις από τη μητρική εταιρεία – non recourse financing) ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 588 MW, μέσω των BNP Paribas, Intesa San Paolo, Sumitomo Mitsubishi Banking Corporation, Rabobank και Santander Chile, ολοκλήρωσε η Mytilineos. Πρόκειται για την πρώτη χρηματοδότηση έργων της Μytilineos στη Χιλή και την πέμπτη χρηματοδότηση φωτοβολταϊκών έργων διεθνώς. Η συνολική χρηματοδότηση αποτελείται από μια κύρια χρηματοδότηση ποσού 315 εκατ. δολαρίων καθώς και χρηματοδοτική γραμμή για κάλυψη αναγκών ΦΠΑ 30 εκατ. δολαρίων και πιστωτική γραμμή 32 εκατ. δολαρίων για έκδοση εγγυητικών επιστολών.

Το χαρτοφυλάκιο των 588 MW αποκτήθηκε σταδιακά κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021 στο πλαίσιο της στρατηγικής επένδυσης της Mytilineos στη Χιλή, μιας από τις πιο ελπιδοφόρες αγορές ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, με άφθονους ηλιακούς πόρους και φιλόδοξους στόχους απανθρακοποίησης. Μόλις κατασκευαστούν τα φωτοβολταϊκά πάρκα Willka, Doña Antonia, Tocopilla και Tamarico θα παράγουν ετησίως περίπου 1,6 τεραβατώρες (TWh) «πράσινης» ενέργειας, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 600.000 τόνους CO2 ετησίως.

Το έργο Willka ενεργοποιήθηκε τον Αύγουστο και εγκαινιάστηκε πρόσφατα. Πρόκειται για μία επένδυση άνω των 110 εκατ. δολαρίων που συνιστά τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Το έργο θα παράγει ενέργεια ισχύος 109,2 MWp, ικανή να ηλεκτροδοτήσει περισσότερα από 105.000 σπίτια κάθε χρόνο. Το έργο Doña Antonia θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2024 και τα έργα Tocopilla και Tamarico αναμένεται να ενεργοποιηθούν κατά το β΄ τρίμηνο του 2024. Η πλειοψηφία της ενέργειας που θα παράγεται από τα τέσσερα έργα θα πωλείται στην Enel Chile στο πλαίσιο αντίστοιχων 10ετών συμφωνιών πώλησης ενέργειας. Τα έργα θα είναι επίσης επιλέξιμα για να λάβουν πληρωμές δυναμικότητας από τον συντονιστή του δικτύου της Χιλής.

Η πλειοψηφία της ενέργειας που θα παράγεται από τα τέσσερα έργα θα πωλείται στην Enel Chile στο πλαίσιο αντίστοιχων 10ετών συμφωνιών.

Η Mytilineos συνεχίζει να αναπτύσσει το ηλιακό της χαρτοφυλάκιο στη Χιλή, προκειμένου να αυξήσει τις δυνατότητες χρηματοδότησης και κατασκευής πρόσθετων έργων από το 2024 και μετά, εδραιώνοντας περαιτέρω τη θέση της στην αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Λατινικής Αμερικής.

Η εταιρεία είναι ήδη εγκατεστημένη στη Χιλή, όχι μόνο ως ένας integrated developer, αλλά και ως κορυφαίος εργολάβος EPC για τρίτους, με χαρτοφυλάκιο ισχύος 600 MW.

Η Χιλή είναι μία μόνο από τις πολλές αγορές σε όλο τον πλανήτη όπου αναπτύσσει δραστηριότητα στον τομέα των ΑΠΕ η Mytilineos. Η συνολική δυναμικότητα του διεθνούς χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της εταιρείας, το οποίο αποτελείται από έργα σε περισσότερες από 30 χώρες και επεκτείνεται δυναμικά, ξεπερνάει τα 13,8 GW με τα λειτουργικά και ώριμα έργα να ανέρχονται σε 4,9 GW, ενώ τα έργα σε πρώιμο και μεσαίο στάδιο ανάπτυξης ανέρχονται σε 9 GW. Η εταιρεία διαθέτει επίσης έργα αποθήκευσης ενέργειας σε διάφορα στάδια ανάπτυξης με μέγιστη ισχύ 1,1 GW.

Στη διαδικασία της χρηματοδότησης, η Milbank και η Larrain λειτούργησαν ως σύμβουλοι της Mytilineos, οι White & Case και Garrigues ως σύμβουλοι των δανειστών, η G-Advisory ως τεχνικός σύμβουλος, ο DNV Antuko ως σύμβουλος αγοράς, η Marsh ως ασφαλιστικός σύμβουλος και η KPMG σύμβουλος φορολογικών θεμάτων και ελεγκτής χρηματοοικονομικών μοντέλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή